2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsókat üti a világ legrégibb mechanikus órája

2010. augusztus 25. 12:12

A világ legrégibb, folyamatosan működő mechanikus órája gondozójának visszavonulása miatt hamarosan elektromossá válhat.

Az angliai Somerset megyében található Wells katedrális órája már az 1380-as évek óta működik, de az első feljegyzés bizonyítottan 1392-1393-ra datálja a szerkezet elkészítését: a forrás megemlíti, hogy a katedrális tíz shillinget fizetett az óra gondozójának. Középen két lovag és két szaracén egymással harcoló figurája járnak körbe-körbe negyedóránként, míg a 24 órás számlap az időt és a hold változó alakját mutatja.

A 240 kilogramm súlyú szerkezetet egy csiga segítségével emelik fel, és azt a 630 év alatt számtalan alkalommal cserélték ki. 1987 óta az óra gondozójának feladatát Paul Fisher tölti be, aki apjától, illetve nagyapjától örökölte állását, de 63 évesen most a visszavonulás mellett döntött, ezért Wells Katedrális Baráti társaságának nem maradt más választása, mint hogy a pótlást egy elektromos motorral oldja meg. „Egy kicsit szomorú vagyok, hogy a történelem eme fejezete a végéhez közeledik, de az igazat megvallva, az óra kézzel hajtása sok időt vesz igénybe. Mire felmész a lépcsőkön, és felhúzod az órát, ez hetente legalább három órát vesz igénybe” – mondta Fisher.

„Nagyon büszke vagyok, hogy kivételezett helyzetben lehettem, amiért én húztam fel időről-időre az órát, a családom pedig részese lehetett ennek a történelmi tettnek. Visszavonulásom után rajta fogom tartani a szemem az órán, s néha szeretném ellenőrizni és megolajozni” – tette hozzá a gondozó, majd így folytatta: „Kitűnő munkánk volt, de később rendkívül nehéz döntés elé kerültünk: mit csináljuk most? Találunk-e olyan valakit, aki hozzánk hasonlóan elkötelezett, s hetente hóban-fagyban is eljön ide kétszer?”

Az órát várhatóan vasárnap reggel húzzák fel utoljára kézzel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár