2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kezdődhet a Nemzeti Múzeum átalakításának tervezése

2010. augusztus 30. 16:23 MTI

A Mányi István Építész Stúdió Kft. tervezheti nettó 88 millió forintért a Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert átalakítását, a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés eredménye a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A feladat magában foglalja az épület kiszolgáló-logisztikai funkcióinak bővítését, a kerthasználatot akadályozó gépkocsik elhelyezését, az épület udvarainak - északi és déli udvarok - hasznosítását. Új közönségforgalmi tereket kell kialakítani, a látogatói útvonalakat és bejáratokat újra kell szervezni, és feladat ez utóbbiak akadálymentesítése is.

A tervezési feladat része a tervpályázati eljárás során beérkezett javaslatok szintetizálása, a tervezési program véglegesítése, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése és az engedélyezési tervek elkészítése.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületére és a Múzeumkert fejlesztésére január végén kiírt tervpályázat eredményét még június közepén hirdették ki. A 6 millió forinttal járó első díj nyertese, a Mányi István Építész Stúdió vezetője akkor elmondta: pályázatuk célja az volt, hogy az épületet hasznosabbá tegyék, vagyis az többet nyújtson az idelátogatóknak. "Ez részben láthatatlan építészet, hiszen a raktárak például a föld alatt kaptak helyet. Részben láthatatlan lesz egy észak-déli irányba futó, fedett, földalatti utca is, ahol múzeumbolt, rendezvényterem, gyermekmegőrző és étterem kapna helyet" - fejtette ki Mányi István, aki mindezt természetes fényforrásokkal látná el.

A tervek szerint a múzeum két udvarát "hálószerű üvegtetővel" fedik majd, itt kaphatnának helyet a nagykiállítások és egyéb rendezvények, például a bálok. Az építész leszögezte: minden változtatás hozzáadott érték, vagyis sehol nem bontják meg az épületet. Az új bejáratot "egy filigrán oszlopsor" jelzi majd fedett utca végén. Mint mondta, a bővítésekkel nem veszélyeztetik az épület körül lévő növényzetet, a tervek meghagyják a fák mintegy 98 százalékát.

A Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert fejlesztésére kiírt pályázatra 61-en adtak be érvényes munkát. A terveket a nagyközönségnek is bemutatták: a pályamunkákból a Múzeumok éjszakáján nyílt kiállítás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár