2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely tervének makettjét

2010. szeptember 6. 10:19 MTI

Kiállították a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésére készült terv makettjét a város központjában, egy könyvesbolt kirakatában. A bemutatott makett az Európai Unió által már elfogadott terv megengedett mértéken belüli módosításával készült.

A makettről, valamint a tavaly augusztusban kiírt építészeti ötletpályázatra érkezett pályaművekről a jövő héttől az interneten fejthetik ki véleményüket a fehérváriak - mondta el a makettet bemutató, polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester. Viniczai Tibor emlékeztetett arra, hogy a középkori királyi bazilika romterületén megvalósuló Nemzeti Emlékhely része a Királyi Séta - Időutazás az ezeréves Székesfehérváron projektnek, amelyre 2007-ben európai uniós támogatást nyert Székesfehérvár.

A 2,3 milliárd forintból megvalósuló, - s egy makettvárost, valamint királyi kalandpark felépítését is tartalmazó - projekten belül 1 milliárd forint a hely történelmi és szakrális jelentőségéhez méltó, azt kifejező Nemzeti Emlékhely megvalósítását szolgálja.

A kialakítására vonatkozó terv megkapta ugyan az építési engedélyt, de a tervvel, s főként az egykori bazilika jelképes szelvényét bemutató tervezett építészeti jellel kapcsolatban építészek, örökségvédelmi szakemberek egy csoportja fenntartásokat fogalmazott meg. Ezt figyelembe véve, a terv "finomítására" tavaly építészeti ötletpályázatot írtak ki, amelyre ötvennél több pályamű érkezett.

Viniczai Tibor elmondta: a most elkészült maketten bemutatott terv készítője - a középkori bazilikát több évtizede kutató Szabó Zoltán építész - egy kőből épült, 20 méternél valamivel magasabb építészeti szelvény segítségével a román stílusú Szent István-i bazilikát "idézné meg", s különböző kiemelésekkel mutatná be a templom alaprajzának jelenleg nem látható részleteit.

A Szent István által emeltetett, majd utódai által több évszázadon át bővített királyi bazilika korának egyik legszebb, impozáns méretű épülete volt. A legújabb levéltári kutatások eredménye szerint magassága 44 méter lehetett, szélessége pedig 18,5 méter, fél méterrel több a franciaországi reimsi katedrális szélességénél. Az utóbbinak öt, a Szent István-i bazilikának hét kápolnája volt.

A Nemzeti Emlékhely fejlesztését 2012 októberéig kell befejezni, így Székesfehérvár képviselőtestületének még az idén el kell indítania az előkészítési munkálatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár