2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legjobb képek a kastélyról és új műemlékvadászat

2010. szeptember 10. 08:10

Kiválasztotta a zsűri a legjobb képeket azon a fotópályázaton, amelyen négy kategóriában örökítették meg a gödöllői kastélyt az amatőr fotósok. Az eredményhirdetéssel szinte egyszerre új műemlékvadászat is indult a műemlékem.hu-n: gps sem szükséges az érvényes találatokhoz, a győztes pedig egy hetet tölthet el akár a fertődi Esterházy-kastélyban.

Több száz képből választotta ki a Kresz Albert fotóművész vezette zsűri azokat a képeket, amelyek a négy kategória győztesének bizonyultak. A fotópályázatra még augusztus utolsó vasárnapján került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban: ekkor nem csak a nemrégiben felújított Gizella- és Rudolf-szárnyba engedték be a fotósokat, de megnyitották előttük a Lovarda és a Barokk Istálló tereit is, amelyekben azóta már megkezdődött a munka, hiszen ezek is színterei lesznek az államközi tárgyalásoknak 2011 első félévében, Magyarország uniós elnöksége idején.

„Nagyon tanulságos megnézni, hogy a különböző, ám egy helyre „összezárt” amatőr fotósok hogyan oldották meg szinte ugyanazokat a témákat, elvégre a kastélyszárnyakban korlátozott volt a fotózásra kiszemelt motívumok száma” - mondta el Kresz Albert, a zsűri elnöke.

A Gödöllői Királyi Kastély és a műemlékem.hu közös fotópályázatának díjátadására szeptember 19-én, a Vadásznapon kerül majd sor. A legjobb képek készítői ajándékcsomagot és kastélybelépőt kapnak, alkotásaikat pedig a látogatók megtekinthetik a főlépcsőház falán.

S ha már vadászat: harmadszorra indult Nagy visszatérés a legnagyobb civil műemlékvédelmi portálon: a cél azoknak a műemlékeknek a felkeresése, amelyekről legalább 365 napja nem született állapotjelentés. Az új jelentésekhez gps sem szükséges, elegendő a bejelentkezés után látható napi kódot felírni és lefényképezni a műemlékkel.

A kereséshez az internetes regisztráció után bárki csatlakozhat. A december 15-én záruló versenyben a régiókban legeredményesebb játékosok egy-egy hétvégét, míg a fődíjas egy hetet tölthet el családjával egy kiemelt műemlékben.

A díjakat a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ajánlotta fel. „Ugyan mindennapi finanszírozási gondokkal küzdünk, ám nagyon fontosnak tartjuk, hogy a nagyközönség megismerje Magyarország épített örökségét” - mondta Varga Kálmán, az intézmény igazgatója. „Ráadásul biztos vagyok benne, hogy hatalmas élményt jelent majd a győzteseknek akár egy hétvégét, akár egy egész hetet eltölteni a majki remeteségben, az ozorai várban, vagy éppen a fertődi Esterházy-kastélyban.”

Részletek a fotópályázatról és a Nagy visszatérés 3-ról a honlapon

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár