2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiújulhat a német-lengyel vita

2010. szeptember 13. 08:53 MTI

A német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke szombaton védelmébe vette a szervezet két funkcionáriusát, akik a bírálók szerint revizionista kijelentésekre ragadtatták magukat.

A BdV hagyományos szeptemberi rendezvényén, A szülőföld napján Berlinben felszólaló Erika Steinbach kijelentette: a szövetség két tisztségviselőjének bírálata otromba kísérlet volt, amelynek célja, hogy a kitelepítettek szövetségét egy kalap alá vegyék holmi történelemhamisítókkal. Egyúttal egyértelművé tette Németország felelősségét a II. világháborúért.

"Mindenki tudja, hogy ki indította el a II. világháborút. Pandora szelencéjét Hitler nyitotta fel" - szögezte le a BdV elnöke, aki egyben a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője. Az 1945 után a keleti területekről elűzött, illetve elmenekült németek szenvedéseire célozva hozzátette: az egyik barbárság soha nem szolgálhat igazolásul egy másik barbárság elkövetéséhez.

Arnold Tölg és Hartmut Saenger tavaly azt állította, hogy a II. világháborúhoz vezető első lépést Lengyelország tette meg, hiszen már fél évvel a Wehrmacht 1939. szeptember elsején indított támadása előtt mozgósítást rendelt el. A két BdV-tisztségviselőt bíráló Bernd Neumann kulturális államminiszterrel vitába szállva Steinbach a CDU-frakció szerdai ülésén kijelentette: "Sajnos, én sem tudok változtatni azon, hogy Lengyelország már 1939 márciusában mozgósított".

A szombati ünnepi rendezvényen felszólaló Horst Seehofer bajor kormányfő megvédte és támogatásáról biztosította a BdV-t. Mint beszédében kijelentette, a szervezet tagjai a német alkotmány talaján állnak. "Önök őszinte demokraták, nem pedig revansisták" - fogalmazott Seehofer, aki a tervek szerint még ebben a hónapban Csehországba látogat. Tavasszal tett ígérete szerint prágai tárgyalásain szóba akarja hozni a Benes-dekrátumokat is, amelyekre hivatkozva a csehszlovák hatóságok 1945/46-ban mintegy három és félmillió németet telepítettek ki a függetlenségét hatévi náci megszállás után visszanyert országból.

Petr Necas cseh miniszterelnök augusztus közepén tett berlini látogatása alkalmából nyilatkozva leszögezte: a bajor kormányfő prágai látogatása nagyon gondos előkészítést igényel. Amennyiben viszont Seehofer kizárólag a Benes-dekrétumokról akarna tárgyalni, "akkor én nem látnám értelmét egy ilyen látogatásnak" - tette hozzá Necas.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár