2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csitul az elüldözöttek emlékhelyével kapcsolatos német vita

2009. március 19. 08:08 MTI

Továbbra sem csitul a II. világháború után elüldözöttek tervezett emlékhelyével kapcsolatos németországi vita.

Erika Steinbach, az emlékhely létrehozását évekkel ezelőtt kezdeményező német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnöke a szervezet szerdai kongresszusán azzal vádolta a szociáldemokrata pártot (SPD, hogy meghiúsította részvételét az alapítványi formában működő, valamennyi európai elüldözöttnek emléket állító központ majdani irányításában.

Steinbachot a BdV jelölte a felállítandó alapítványi tanácsba, elsősorban a lengyel, valamint a német szociáldemokrata tiltakozások nyomán azonban a jelölést később visszavonta. A konzervatív politikus - aki tagja a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójának - demokráciaellenes, sőt "diktatórikus" magatartást vetett az SPD szemére.

Az SPD és a német ellenzéki pártok arra hivatkozva utasították el Steinbach részvételét a tervezett központot irányítani hivatott testületben, hogy személye feszültséget szít a német-lengyel viszonyban. Ezt megelőzően a lengyel kormány tiltakozott a 64 éves asszony jelölése ellen. A BdV elnökére - és magára a szervezetre - Varsó az elmúlt években mindig is bizalmatlanul tekintett. Lengyelország korábban a központ tervét is helytelenítette, mert revansista, történelemhamisító törekvéseket gyanított mögötte.

Steinbach személye élesen megosztotta a német politikai pártokat: míg a szociáldemokraták és az ellenzékiek inkább bírálták, a konzervatívok kiálltak mellette. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke ugyanakkor - megfigyelők szerint a lengyel érzékenység miatt - kerülte az egyértelmű állásfoglalást. A BdV kedd esti rendezvényén viszont védelmébe vette az elnököt a bírálatokkal szemben.

Közben a bajorországi székhelyű szudétanémet bajtársi szövetség közölte, hogy továbbra is ragaszkodik a BdV elnökének részvételéhez a központ irányításában. Bernd Posselt, a Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek szövetségének vezetője - a bajor CSU európai parlamenti képviselője - egy szerdai nyilatkozatban kijelentette, hogy szervezete ragaszkodik Steinbach jelöléséhez. Azzal fenyegetőzött, hogy a jelölés újbóli elutasítása esetén bojkottálni fogják a központot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár