2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vonzza a látogatókat Nofertiti szobra

2010. október 15. 08:46 MTI

Egy év alatt több mint 1,2 millió látogató volt kíváncsi Nofertiti mellszobrára a berlini Neues Museumban. A látogatók száma azonban továbbra sem csökken: aki szeretné megtekinteni az intézmény tárlatát, legalább 24 órával korábban kell igényelnie a meghatározott időre szóló belépőjegyét.

A hetven év után tavaly ismét megnyílt intézmény szombaton ünnepli egyéves jubileumát. A Neues Museum a Világörökség részének nyilvánított berlini Múzeumszigethez tartozik. Az 1843 és 1855 között emelt építmény Poroszországban kora egyik legjelentősebb építészeti projektje volt, Friedrich August Stüler építész fő műve. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, majd David Chipperfield brit sztárépítész vezetésével 213 millió euró értékben restaurálták.

A négyemeletes Neues Museum nyolcezer négyzetméteres kiállítási területén csaknem kilencezer tárgy látható. A múzeum legnagyobb kincse az egyiptomi királynő, Nofertiti világhíres mellszobra. A 3300 éves büszt birtoklásáért évek óta küzd Németország és Egyiptom: Kairó újra meg újra követeli, hogy juttassák vissza hazájába a kulturális kincset.

A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. A Németország és Egyiptom között támadt feszültség nem szűnik. A kairói régészeti kincsek kormányzati főfelelőse, Záhi Havvász az elmúlt években többször is műkincscsempészéssel vádolta meg az illetékes német hatóságokat. A németek szerint viszont a büszt a Német Keleti Társaság majd a porosz állam révén jogosan került Németország tulajdonába.

Nofertiti a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár