2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzeti Emlékezet Hete kezdődik Vásárhelyen

2010. október 17. 18:08

Hódmezővásárhelyen nem csak egy napon, október 23-án emlékeznek az 1956-os magyar forradalomra, hanem közel egyhetes rendezvénysorozatot szerveznek a városban a világ legnagyobb szovjetellenes felkelésének tiszteletére. Idén október 18-tól október 23-ig tart a Nemzeti Emlékezet Hete.

A kezdeményezés célja, hogy a kommunista diktatúra egykori üldözöttei, a túlélők beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink nemzedéke pedig szembesülhessen a közelmúlttal. Hódmezővásárhely városa fontosnak tartja, hogy rendkívüli történelemórák, tudományos előadások, visszaemlékezések, filmvetítések által a mostani fiatalok is megismerhessék e mára már letűnt világot.

Hétfőn este 5 órakor a Nemzeti Emlékezet Hete kezdeteként dr. Csoma Lajossal, a vidék forradalmának szemtanújával és kutatójával beszélget Blazovich Péter, az Emlékpont vezetője. Csoma Lajos részt vett 1956. október 16-án, Szegeden a MEFESZ alakuló ülésén. Végzős diákként a szegedi események hatására megszervezte október 19-én az ország második diákparlamentjét a vásárhelyi Bethlen Gimnáziumban.

A forradalomban végig tevékenyen részt vett: fegyveres szolgálatot teljesített a Nemzetőrségben, jelen volt a Nemzeti Bizottság ülésein, kapcsolatot tartott a munkástanácsokkal. A forradalom leverését követően kitiltották az ország összes egyeteméről és főiskolájáról, felvételi kérelmét folyamatosan elutasították, sőt érettségijétől is megfosztották.

Az idei Nemzeti Emlékezet Hete részeként rendezik meg „Az (alig) létező szocializmusból a létező kapitalizmusba” című tudományos konferenciát is, melyen a kutatók a 20 évvel ezelőtti rendszerváltozás közép-európai, magyarországi és hódmezővásárhelyi tapasztalatait vitatják meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár