2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Renoir-kiállítás a Pradóban

2010. október 19. 19:37 MTI

Kiállítás nyílt Pierre-Auguste Renoir festményeiből a madridi Pradóban, ahova több mint száz éve maga a francia impresszionista festő is ellátogatott, hogy inspirációt keressen.

A Pasión por Renoir címet viselő kiállítás a francia mester 31, zömmel kisméretű képét mutatja be, amelyek legjobbnak tartott korszakában, a 19. század utolsó negyedében készültek. A februárig látogatható tárlaton szerepel egyebek mellett az Önarckép című, 1875-ben született alkotása és a Monet asszony a fiával című, egy évvel korábbi festménye, amelyek olyan 20. századi művészeket ihlettek meg, mint Pablo Picasso vagy Henri Matisse.

"Éppen a Pradóban érthető meg legjobban Renoir letisztult klasszicizmusa, a formák iránti érdeklődése, és az, hogy hogyan kapcsolódott a nagy európai festői hagyományokhoz, ami miatt végül is kiszorult az impresszionista mozgalomból" - magyarázta Miguel Zugaza, a múzeum igazgatója.

A bemutatott képeket a néhai Robert Sterling Clark amerikai műgyűjtő magángyűjteményéből kölcsönözték a spanyol múzeum kiállításához. Az 1956-ban elhunyt művészetbarát kincsei ma a massachusettsi Williamsonban található Clark Art Institute tulajdonában vannak. Renoir kortársaival, Claude Monet, Alfred Sisley és Paul Cézanne festőkkel együtt bábáskodott az impresszionista mozgalom születésénél, amely teljesen megváltoztatta a fény kezelését, és átformálta az európai festészetet.

A Prado kiállításán a művészetében döntő változást hozó 1881-es olaszországi útja előtti és utáni képei is szerepelnek. Mint Javier Baron, a tárlat egyik kurátora rámutatott, Renoir számos alkalommal emlegette elragadtatással azokat a nagyszerű velencei, flamand és spanyol festményeket, amelyeket 1892-ben, madridi látogatása idején látott a Pradóban.

A Renoir-festményekért cserébe a madridi gyűjtemény Tiziano, Rubens és Velazquez alkotásait adja majd kölcsön a Clark Art Institute tervezett kiállítására, amely az aktok jelentőségét kívánja bemutatni a nyugati festészet fejlődésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár