2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Narráció nélkül 1956-ról

2010. október 21. 17:48 MTI

Dokumentumfilm készült Tamási 1956-os eseményeiről; az alkotás, amelyet holnap Tamásiban mutatnak be alkotói, a kortársak szóbeli emlékezéseit összegyűjtve dolgozza fel a Tolna megyei kisvárosban történteket.

A 40 perces dokumentumfilm Tamási 1956-os történetének 15 szereplőjét szólaltatja meg narráció nélkül, és bemutat több korabeli fotódokumentumot. Alkotói, K. Németh András régész-muzeológus, valamint Havasi Dániel és Hoppál Bulcsú egy év alatt tizenöt órányi anyagot rögzített Tamásin kívül Budapesten, Gyulajon, Nagykónyiban, Vácon és Várpalotán

K. Németh András elmondta: a tamási eseményeket az teszi különlegessé, hogy Tolna megyében Dunaföldvár mellett itt voltak a forradalomnak halálos áldozatai. November 4. után pedig Tamási egyfajta szovjet központ volt, hiszen a Dél-Dunántúl számos városából ide gyűjtötték be a nemzeti bizottságok és katonatanácsok tagjait, mielőtt a Szovjetunióba hurcolták volna őket - tette hozzá.

A filmben megszólalnak az 1956. november 4-én, a tamási laktanya elleni szovjet támadásnak áldozatul esett három honvéd - Sivák József, Hánis László és Kovács Ottó - hozzátartozói. Amint a szerző utalt rá, a támadás során egy őrséget adó honvédet lelőttek, ketten pedig akkor vesztették életüket, amikor szovjet tankok szétlőtték a laktanya kapuőrségének épületét.

K. Németh András kitért arra: igyekeztek a barikád mindkét oldalán állók visszaemlékezéseit bemutatni, nemcsak a községi nemzeti bizottság és a laktanya forradalmi katonatanácsának tagjait, nemzetőröket keresték fel, hanem a község egykori párttitkárát, illetve egy, a nemzetőrök által őrizetbe vett rendőrt is. Sikerült az események olyan részeseit is megtalálni, akik eddig elkerülték az érdeklődők figyelmét: így találtak rá az egyik áldozat, Hánis László várpalotai honvéd testvérére és unokaöccsére. Munkánk a huszonnegyedik órában készült, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy két szereplő már nincs köztünk - jegyezte meg a muzeológus.

A filmet az 1956-os forradalom 54. évfordulójának előestéjén a tamási művelődési központban vetítik le, a bemutató után lehetőség lesz az alkotókkal való beszélgetésre is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár