2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pompeji a turisták szemével

2011. január 11. 16:08 MTI

Hiába dőlnek össze falai, Pompeji régészeti ásatásait egyre több turista keresi fel - derült ki egy felmérésből.

Talán az olasz és a külföldi látogatók is attól tartanak, ha nem sietnek, az ókori városnak már csak a romjait láthatják majd. Tíz százalékkal többen mentek Pompejibe 2010-ben, mint előző évben: ez több mint kétmillió-hétszázezer turistát jelent a helyi műemlékvédelmi hivatal adatai szerint.

Az érdeklődés látszólag ellentmond a sajtóban Pompejiről olvasható beszámolóknak. November elején a Gladiátorok háza omlott össze, november végén újabb két pompeji épület falát mosta el az eső. A régészeti területen több az omlásveszélyre figyelmeztető tábla, mint a turistajelzés, hulladék lepi el a kóbor kutyák uralta ókori várost. Pompejiben az elhagyatottság és nemtörődömség nagyobb pusztítást okoz még a Vezúvnál is - írták az olasz újságok.

Mi vonzza mégis a turistákat Pompejibe, mit várnak a látogatástól és milyen benyomással távoznak? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Salernói Egyetem szociológiai tanszékének felmérése. Az eredményeket a La Repubblica napilap nápolyi kiadása közölte. Ezek szerint a látogatók negyven százaléka csoporttal érkezik, 35 százaléka családdal. A turisták átlagos életkora 41 évnek felel meg, a látogatók fele Európából jön, 27 százaléka ázsiai. Közös válasz volt, hogy Pompejit állapota ellenére is csodának tartják.

A turisták 46 százaléka azonban csalódottan távozik a szolgáltatások alacsony színvonala, az ásatásokról kapott elégtelen információ és az illemhelyek tisztasága miatt. A turisták a pihenési lehetőségeket is hiányolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár