2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tartalmas évet tervez idén is a hódmezővásárhelyi Emlékpont

2011. január 14. 13:39 MTI

Jelentősen nőtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont társadalmi és szakmai elismertsége 2010-ben, és a remények szerint ez folytatódik az új évben is, amelyben számos programot kínálnak a közönségnek - közölte Blazovich Péter történész, az Emlékpont vezetője.

A látogatottság szempontjából kiemelkedő évet zártak: több mint 10 ezren voltak kíváncsiak a dél-alföldi kiállítóhely tárlataira és programjaira, ami az előző évhez képest 41 százalékos növekedést jelent - mutatott rá Blazovich Péter, hozzátéve, hogy az Emlékpont tavasszal és ősszel a kiránduló csoportok kedvelt célpontjává vált, nyáron pedig a környékre érkező turisták is szívesen látogatták.

A történész felidézte, hogy a katyni mészárlásról szóló tárlattal nyílt meg tavaly januárban az Emlékpont új időszaki kiállítóhelye, ahol áprilisban rendezték meg első saját rendezésű időszaki kiállításukat az 1988-1990 közötti rendszerváltó évekről. A tavalyi évet záró, Lucien Hervé munkásságát bemutató fotókiállítás pedig még január 23-ig látható.

Tavaly indult útjára egy új oktatási program, melynek keretében a város összes 12. osztályos diákja heti egy történelem óra keretében az Emlékpontban tanul. Ez összesen 17 osztályt érint 500 iskolással - hangsúlyozta Blazovich Péter, hozzáfűzve, hogy az intézményben szeptembertől decemberig mintegy 200 tanóra volt. Emellett új előadássorozatot is indítottak Közéleti Pont címmel, melynek keretében jeles közéleti személyiségeket hívtak meg havi egy alkalommal, bemutatva munkásságukat, életútjukat.

Az idei programokról szólva a történész elmondta, hogy a tervek szerint február elején nyílik meg a recski kényszermunkatábor életét bemutató időszaki kiállítás, mely áprilisban zárja kapuit. A szakemberek azt az anyagot hozzák el Hódmezővásárhelyre, melyeket az eredeti tárlatban láthatnak a látogatók Recsken.

A történelmi kiállítást egy művészeti tárlat követi majd, melynek anyagát a fotó- és festőszimpózium alkotásaiból válogatják össze. Augusztus végétől októberig Csizmadia Zoltán 1956-os festményeiből adnak egy szűk keresztmetszetet, végül pedig egy kamaratárlatot rendeznek hódmezővásárhelyi alkotók munkáiból.

Blazovich Péter kiemelte, hogy tudományos tevékenységét is folyatja az intézmény: befejeződik a népbíróság és az igazoló bizottságok működésének feldolgozása, mely tavaly kezdődött el, s egyedülálló az országban, hisz ilyen széleskörű kutatást még sehol sem végeztek. Ezt követően az 1958-1961 közötti időszak helyi téeszesítését dolgozzák fel, és folytatódik az állambiztonsági szervek működését feldolgozó kutatássorozat is.

Az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően idén is tartanak konferenciát a nemzeti emlékezet hetében és a kommunista áldozatok emléknapjához kapcsolódva. Emellett terveznek tudományos tanácskozásokat is egyebek közt a kettős állampolgárságról, a gazdasági életről vagy az új alkotmányról. Tovább folytatódik a Közéleti Pont című sorozat, idén már elsősorban Vásárhelyhez kötődő vendégekkel, és Gondolkodó Polgár néven egy új program is indul, amely a magyar szellemi élet jeles képviselőit mutatja be. Az Emlékpont vendége elsőként Sebestyén Márta lesz január 21-én.

Továbbra is tartanak film- és könyvbemutatókat, ismeretterjesztő esteket, és az utcára is "kilép" a múzeum, szerveznek majd koncerteket, nyílt napokat, az Emlékpont fennállásának 5. évfordulóját pedig a tervek szerint komoly rendezvénnyel ünneplik meg. Az oktatási csomag annyiban bővül, hogy napi rendszerességgel használhatják az óvodások a rendszert, és megpróbálják kiterjeszteni az egyetemistákra is az oktatást - mondta el Blazovich Péter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár