2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jubileumi programok a tízéves bécsi Múzeumnegyedben

2011. április 17. 13:26 MTI

Szabadtéri karikatúra-kiállítás, performanszok és nemzetközi felolvasás-sorozat Esterházy Péter és Dés László részvételével - mindez része a bécsi Múzeumnegyed (MQ) tízéves évfordulóját kísérő színes programoknak.

A jubileumi rendezvényeket áprilistól októberig tartják Bécs modern művészeti központjának szokásos programjaival, időszaki és állandó kiállításaival párhuzamosan.

A 18. századi lovas kaszárnya területén létrehozott Múzeumnegyed csendes szigetet alkot a város közepén, a környező forgalmas utcák között. Az épületegyüttesben több mint félszáz kiállítóhely és alkotóműhely kapott helyet, köztük a legismertebbek a Modern Művészetek Múzeuma - Ludwig Múzeum (MUMOK) és a 20. századi festészeti gyűjteményéről híres Leopold Múzeum. A jubileumi programfüzetben találóan "kultúroázisnak" nevezett Múzeumnegyedet évente 3,6 millió látogató keresi fel.

A programon a legkülönfélébb rendezvények szerepelnek, a Múzeumnegyedet mint "a város nappali szobáját" bemutató szabadtéri performansztól a Bécsi Konzervatórium Magánegyetem nyilvános komolyzenei koncertjén át a hatvan tagú Bécsi Panaszkórus előadásáig. Az első rendezvények egyike a szombaton nyíló, neves karikaturisták rajzaiból összeállított szabadtéri karikatúra-kiállítás.

A Múzeumnegyed O-Töne című, hagyományos irodalmi felolvasás-sorozatára idén az évforduló alkalmából külföldi írókat is meghívtak. A sorozatot június 20-án Esterházy Péter estje nyitja meg. Az író Dés László szaxofon kísérete mellett olvas fel. A felújítás után szeptemberben újra megnyíló MUMOK "A kívánságok kiállításával" várja a látogatókat. A szintén alapításának tízéves évfordulóját ünneplő Leopold Múzeumban ugyancsak szeptemberben nyílik meg az Egon Schiele - Melankólia és provokáció című tárlat.

Az évfordulós programok idejére állították fel a Múzeumnegyed előtti téren a "denevérház" névre keresztelt 16 méter magas fa építményt. A két oldalán nyitott fa épületben négy szinten 32 függőágyat helyeztek el. Az utcabútorként használható "házzal" a tervezők a figyelmet a környezetbarát építészetre akarják felhívni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár