2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Schiele-csere osztrák módra

2011. május 5. 17:19 MTI

Árverésre bocsátja Egon Schiele osztrák festő egy nagyértékű festményét a Sotheby,s aukciósháznál az osztrák Leopold Múzeum, hogy a vételárból kiegyenlítsen egy másik Schiele-kép visszavásárlására felvett kölcsönt - jelentették be csütörtökön Bécsben.

Az 1914-ben készült, Házak színes mosott ruhával - Külváros II. (Häuser mit bunter Wäsche - Vorstadt II.) című olajfestmény becsült értéke harmincmillió euró - közölte a múzeum. A múzeum szerint az alkotás a legmagasabb árat érheti el a valaha árverésre került Schiele-képek között. Az - egy magánalapítvány által működtetett - híres bécsi múzeumhoz 12 éves jogi vita után, tavaly került vissza egy másik híres kép, a Wally arcképe című, a festő kedvesét ábrázoló festmény.

Az 1912-ben készült portét a New York-i ügyészség álláspontja szerint a nácik erőszakkal vették el tulajdonosától, Lea Bondi-Jaraytól a második világháború alatt. A kép 1954-ben került a Leopold Múzeumhoz, az intézmény állítása szerint legálisan. A múzeum végül peren kívüli megállapodás keretében mintegy 15 millió eurót (több mint négymilliárd forint) fizetett az örökösöknek "a Wallyért".

A kölcsön egy részét már visszafizették, a Házak... vételárából az utolsó részletet fedezik. A műtárgy június 22-én kerül kalapács alá a neves londoni aukciósháznál. Az intézmény ezúttal nagyon fájdalmas döntést hozott, a kép ugyanis közel állt az alapító Rudolf Leopold szívéhez - állt a közleményben. A Leopold Múzeummal szemben több másik visszaszolgáltatási keresetet is benyújtottak a második világháború alatt a nácik által elrabolt műtárgyakkal kapcsolatban.

Szintén nagy érdeklődést kiváltó restitúciós vita tárgya a bécsi Szépművészeti Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb darabja, Jan Vermeer A festészet allegóriája című képe volt. A festmény visszaszolgáltatását az egykori tulajdonos, Jaromir Czernin örököseinek nemrég elutasította egy állami bizottság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár