2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumok rövid éjszakája Oroszországban

2011. május 11. 15:17

A múzeumok éjszkáját immár ötödik alkalommal rendezik meg Oroszországban, de az egyes városokban más-más időpontokban - például Moszkvában május 14-én, Szentpéterváron május 21-én -, és ezúttal minden eddiginél rövidebb lesz az "éjszaka", amelynek teljes programja még nem ismert.

A látogatók száma 2009-ben érte el a csúcsot: akkor 600 ezer ember vett részt az eseményen, idén mintegy félmillió látogatót várnak. A múzeumok éjszakáján az orosz fővárosban a tavalyi 133 után idén 160 intézmény várja az érdeklődőket, köztük 24 szövetségi, 18 főhatóságokhoz tartozó és 34 nem állami kézben lévő múzeum és galéria. A legtöbb helyre, de nem mindenhová ingyenes lesz a belépés.

A fővárosban hat múzeum áll az események középpontjában: a 17. században épült és nemrég renovált Élelmiszerraktárak (Provantszkije Szkladü), a szintén nemrég helyreállított Caricino épületegyüttes, Vera Muhina híres Munkás és kolhozparasztnő szobrának a talapzatában lévő kiállítóterem, a Kuszkovo kúria, az Új Manyezs kiállítóterem és a borogyinói csata körpanorámájának múzeuma. Ezekben és környékükön különféle koncertek és akciók is várják a közönséget.

Különféle rendezvények azonban nemcsak ezeken a helyszíneken lesznek, hanem máshol is: a Politechnikai Múzeum udvarában például műszaki vásárt rendeznek. A Multimedia Art múzeumban a látogatók a google art projektje keretében a világ közel húsz múzeumát kereshetik fel virtuálisan. Plum Fest címen egy galériában megrendezik az audiovizuális hangszerek fesztiválját. A moszkvai metró Kropotkinszkaja állomásán koncertet rendeznek, másutt a közlekedési témába vágó képekből lesznek kiállítások. Lesz több múzeum is, amely állandó kiállítása mellett újabb, ideiglenes tárlattal, többnyire valamiféle művészeti ínyencséggel kedveskedik a látogatóknak a múzeumok ünnepe alkalmából.

Három útvonalon 40 autóbusz szállítja majd folyamatosan 10-20 percenként az esti múzeumlátogatókat: az egyiken a buszok a moszkvai Nagykörúton, a Szadovoje Kalcón, a másik a város délnyugati részén és a harmadik a távolabbi kúriákban lévő múzeumoknál állnak majd meg.

Ezúttal azonban a múzeumok éjszakája a szokásosnál rövidebb, inkább csak egy hosszabb este lesz: míg tavaly éjjel két óráig tartott, idén már éjfélkor vége lesz, legalábbis az állami intézményekben, de a magánmúzeumok és galériák akár reggelig is nyitva tarthatnak. A rövidség oka igen prózai: a múzeumi dolgozókat, különösen a teremőröket Oroszországban sem fizetik valami bőkezűen, ezért nehéz, sőt, a jelek szerint nem is lehet őket rábírni, hogy késő éjszakáig dolgozzanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár