2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfogyatkoztak a zsidó családok Új-Delhiben

2011. június 2. 12:10

Már csak alig tíz zsidó család maradt Új-Delhiben; a közösség immáron két évezrede van jelen Indiában.

Új-Delhi apró imaháza több szempontból is eltér a hagyományos zsinagógáktól. Itt nem különítik el a férfiakat és a nőket, valamint nem tesznek különbséget a zsidó vallásba születettek és az áttértek között. A zsinagóga kapui nyitottak, a szertartásokat levezető személy sosem firtatja az előadáson résztvevők származását és felekezeti hátterét. „Kicsiny közösségként nem lehetünk annyira szigorúak, ortodoxak” - vallja a közösség tiszteletbeli titkára, Ezékiel Izsák Malekar. Szerinte nyitottságuknak és liberális szemléletüknek köszönhetően maradt fenn a kicsiny közösség.

A zsinagógát és a hozzá csatlakozó temetőt az indiai állam adományozta az izraelita csoportnak 1956-ban. India szerte harmincnál több imaház szolgálja ki az ország területére először 2000 éve eljutó zsidó közösséget, amely éppen csak 5000 főt tesz ki az 1,2 milliárdos India összlakosságából. Az 1951-es népszámlálás még 35 ezer izraelita lakost mutatott, akik főképp az ország gazdasági ütőerének számító Mumbaiban éltek. A pár éve véres terrortámadásokkal sújtott városban még ma is mintegy 4 ezer zsidó származású személy él.

Malekar ügyvédként régebben az indiai Nemzeti Emberi Jogi Tanács helyettes titkára volt. Az indiai jogászt speciális kapcsolat fűzi Indiához, ahol szerinte a zsidó közösségnek sosem volt része antiszemitizmusban, vagy üldöztetésben, ezért Malekar elsősorban indiainak tartja magát, és csak másodsorban izraelitának, ahogy ő mondja, „Izrael a szívemben van, India viszont a véremben.”

Az indiai zsidó közösség hagyományai szerint az első hét izraelita család egy 4. századi hajótörésnek köszönhetően került a térségbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár