2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem sikerült megfejteni a rejtélyes Bőrember titkát

2011. június 8. 11:28

Valószínűleg örökre rejtély marad egy titokzatos 19. századi connecticuti vándor kiléte - derült ki a New York Times tudósításából.

A múlt héten körülbelül húsz történész, genetikus, régész és antropológus rohamozta meg a Bőrember sírját Ossining városában, abban a reményben hogy a rejtélyes csavargó maradványainak exhumálása által megállapíthatják annak kilétét. Az akció sikertelen volt, nem találtak a DNS-vizsgálatokhoz megfelelő állapotban lévő maradványokat, így a titokzatos vándort már újra is temették egy díszesebb sírba.

A Bőrember egy ismeretlen csavargó volt, aki nevét a levetett cipőkből készített ruházata után kapta. Az első híradás személyéről 1853-ból származik. Évtizedeken keresztül vándorolt Westchester megyében és Nyugat-Connecticutban, viszont 1883-tól 1889-ig egy állandó, mintegy 587 kilométer hosszú, hurkot formázó útvonalon haladt, legalább 41 települést érintve. A szófukar csavargó barlangokban és fészerekben aludt, elfogadva a felkínált ételt.

1889-ben bekövetkezett halálát követően számos elképzelés alakult ki kilétét illetően, egyesek szerint például Lyonban láthatta meg a napvilágot egy gazdag gyapjúkereskedő fiaként, míg mások szerint egy hitbuzgó katolikus lehetett.

A test exhumálását heves társadalmi vita előzte meg, a kihantolás ellenzői külön honlapot hoztak létre a helyi legenda nyugalmának védelme érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár