2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A változatos növénytermesztés miatt gyarapodtak a maják

2011. november 11. 10:31

Magas tápértékű, orvosi célokra használt növényeket termesztettek a maják, akiknek így sikerült fenntartani a magas lakosságszámot.

Az alacsonyan fekvő területek a klasszikus periódusban (i.sz. 250-900) az ismert világ legsűrűbben lakott részeinek számítottak. A tudósok becslései szerint még az olyan, a rapid lakosságnövekedést hátráltató klímaviszonyokkal rendelkező részeket, mint amilyen Belize is, sokan lakták, egy négyzetkilométeren akár háromszázan is élhettek.

A maják életmódját kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként tudták élelemmel ellátni a maja uralkodók alattvalóikat. Amerikai kutatók állítják: bizonyítékokat találtak arra, hogy a maják olyan mezőgazdasági eljárást alkalmaztak, amely lehetővé tette a magas tápértékű, gyógyító hatású növények termesztését; ez egészségesebbé tette a lakosokat, amivel fenn tudták tartani az egyre gyarapodó társadalmat.

A kutatók Belize hegyvidéki részén három helyről vettek földmintát. A Sahonak Tasar teraszainál talált fitolitok (szervetlen növényi mikrofosszíliák) elemzéséből kiderült, hogy a teraszokon nem monokultúra folyt, hanem egyszerre több növényt termesztettek; az orvosi célú növényeket a közép-amerikai gyógyítók ráadásul ma is használják.

Sokan úgy gondolják, hogy a maják által használt technikák, s különösen az irtátos-parlagolásos módszer komoly deforesztációhoz vezetett, ami a kivágott fák helyébe kerülő növények termesztése miatt megváltoztatta a föld minőségét, s részben ez okozta a klasszikus maja civilizáció összeomlását. A tudósok szerint viszont létezett egy másik metódus is: ennek lényege, hogy a maják egyfajta „háztáji” gazdálkodást folytattak, itt termesztették a lakosok egészségét javító növényeket, ezzel elkerülték a fák kivágását, megteremtve a lakosság ellátásának decentralizált formáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár