2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a maják is rághatták a dohányt

2012. január 12. 15:23 Live Science

Egy maja kézműves által készített flaskában talált nikotin maradvány az első jel arra, hogy a közép-amerikai civilizáció is élt a káros szenvedéllyel.

A flaskán látható szöveg (Yo-'OTOT-ti 'u-MAY, a "dohányod hazája") még nem győzte meg a régészeket afelől, hogy a maják is termesztettek dohányt. „A kézművestermékre írt szöveg ugyan jelezheti a benne tárolt anyagot, de félrevezető is lehet” – magyarázza Jennifer Loughmiller-Newman (Albany Egyetem).

A flaskában talált nikotin maradvány azonosításával a kezdeti szkepticizmus hamar köddé vált. A kutatók szerint a tárgy dohánylevelek tárolására szolgált, de semmi esetre sem használhatták "hamutálként" – írják tanulmányukban. A flaska egyébként a klasszikus maja korszak idejére, i.sz. 700 körülre keltezhető, valószínűleg a mexikói Campeche-ben gyártották, s egyike azon tárgyaknak, amelyek az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-gyűjteményét képezik.

A kutatók szerint a flaskában talált nikotin arra enged következtetni, hogy a dohányt inkább rágták, mint szívták volna, lime-mal összekeverve, esetleg alkoloholba téve fogyasztották. Az mindenesetre megállapítható, hogy az a dohány sokkal erősebb a ma ismert növénynél, s elég erős volt ahhoz, hogy hallucinogén szerként lehessen használni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár