2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sehol sincs utalás a rejtélyes középkori romokra

2013. július 11. 14:18

Egy leendő lakótelepi építkezés helyén középkori romokat fedeztek fel a délnyugat-angliai Somerset megyében. A wessexi kutatócsapat célja, hogy az azonosítatlan, több mint félezer éves házak titkát még az építkezések megkezdése előtt felfedje.

A középkori épületek titokzatos komplexuma impozáns látványt nyújthatott egykoron a kőházak drága padlójának és tetőcserepeinek látványával, amelyeket gondosan ápolt udvarok sora vett körül. Nyomaikat 600 éven át homály fedte, s csak most, egy lakótelep építése előtt tűntek elő a földeken

A gyönyörűen megmunkált padlólapok hasonlítanak a közeli Glastonbury-i apátság járólapjaihoz, ami arra enged következtetni, hogy a most feltárt helyszínnek valami módon köze lehetett az egyházhoz. Bár a középkori lakóhelyek többnyire nem élték túl az elmúlt évszázadok viharait, s falaikból gyakran új otthonok épültek, a somerseti helyszínen úgy tűnik, hogy a lakók már a szerzetesi rendek feloszlatása előtt elhagyták a házakat, amelyeket többnyire megkímélt az idő vasfoga. Az anglikán vallás bevezetése előtti Angliában ugyanis nagyon ritka volt, hogy mindenféle utalás vagy tárgyi bizonyíték nélkül eltűnik egy ekkora, közel 0,4 hektáros területen található, több lakóhelyből álló épületegyüttes.

A szakemberek korábban a Somerset megyei Wellington mellett található Longforthban bronzkori leleteket találtak egy lakótelep építése előtti előzetes feltárás alkalmával. Érdekes a párhuzam, hiszen a középkori leletegyütteshez hasonlóan itt sem tudnak semmilyen forrásról, amely beszámolt volna, hogy mi történt a területen az elmúlt háromezer évben. Csupán a csempék és mázas kerámiacserepek hirdették, hogy egykoron lakott volt a terület, s lakói nem szerény körülmények között tengették életüket.

Az ásatásvezető régész, Bob Davis szerint „ez egy rendkívül fontos leletegyüttes, s külön érdekes, hogy a semmiből bukkant fel, s nem létezik semmilyen utalás arra, hogy ez a hely valaha is létezett.” Az előzetes elemzések szerint az épületeket közel 200 éven át lakhatták, a 12-14. század között. „Ekkor azonban az épületet rejtélyes okból elhagyták, később a használható és könnyen mozdítható építési anyagokat eltávolították, a helyszín pedig a felejtés ködébe burkolózott” – mondta Davis.

Ha valaki mostanában esetleg a környéken jár, használja ki az alkalmat, hiszen július 13-án, szombaton nyílt napot tartanak a régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár