2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb fotó Lincolnról?

2013. szeptember 26. 08:59

Meglepő bejelentéssel rukkolt elő egy Lincoln-kutató: szerinte a híres 1863. novemberi gettysburgi beszédről készült eddigi egyetlen ismert kép mellett van egy másik felvétel, amelyen szintén kivehető Abraham Lincoln amerikai elnök sziluettje.

Nem kis vitát váltott ki Christopher Oakley, a University of North Carolina-Asheville rajzfilmkészítőből lett Lincoln-kutatójának bejelentése az amerikai polgárháborút (1861-1865) kutató történészek körében. A kutató állítólag talált még egy olyan fotót, amelyen Abraham Lincoln látható a híres, 1863. november 19-én elhangzott gettysburgi beszéd idején.

Mindez azt jelentené, hogy nem egy, hanem két felvétel készült az Egyesült Államok 16. elnökéről annak leghíresebb, minden idők egyik legnagyobb hatású, az egész amerikai nemzetet felrázó beszéde közben. Az amerikai Smithsonian magazinnak nyilatkozó Oakley – aki korábban háromdimenziós animációkkal foglalkozott, és dolgozott a Disneynek, illetve Madonnának is – elmondta, hogy valósággal sokkolta a felfedezés.

Az eddigi egyetlen ismert felvételen Lincoln levett kalappal, népes hallgatósága között elvegyülve látható. Oakley az Alexander Gardner által készített sztereofénykép baloldali negatívjának nagyfelbontású nagyításán azonosította az elnököt: Lincoln ezen még csak a beszédéhez készülődik, rajta van híres kalapja, s a színpadhoz közel áll, William Seward külügyminiszter mellett.

Oakleynak nem sikerült mindenkit meggyőznie felfedezéséről. Az amerikaiak szkepticizmusa egyfelől érthető, miután 2007-ben két történész is világgá kürtölte, hogy egy eladdig ismeretlen fotón – de más-más ponton – sikerült azonosítani az amerikai elnököt. John Richter, a Center for Civil War Photography igazgatója – aki korábban azt állította, hogy az elnök Gardner fotóján Oakley Lincolnja mellett, lovon, kalapban látható – kétségbe vonta Oakley állítását, szerinte az csupán egy tintapaca, így bármi lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár