2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán háborús bűnösöket lőhetnek a kínai játékosok

2014. március 7. 21:29

Online játékot indított honlapján az egyik kínai állami hírportál, ahol a felhasználók japán háborús bűnösöket lőhetnek le.

Talán nem véletlen, hogy a játék megjelenése napján a kínai Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottsága két napot is nemzeti ünneppé nyilvánított: szeptember 3-át, a Japán ellen a második világháborúban aratott győzelem, illetve december 13-át, az 1937-as nankingi mészárlás áldozatainak emlékére.

A játékot a People’s Daily online kiadása hozta létre "Lődd le a gonoszt!" címmel. Lényege, hogy egy kézifegyverrel el kell találni a 14 japán háborús bűnös - akiknek a második világháborús szerepéről egy rövid életrajzot is olvashat az érdeklődő - egyikének egyre távolodó, majd mozgó céltábláját.

Az online játék megalkotói szerint céljuk az volt, hogy "megvilágítsák a japán hódítók háborús bűneit", és lehetővé tegyék a játékosok számára, hogy "örökké emlékezzenek a történelemre" egy népszerű játékon keresztül. A People’s Dailynek nem ez az első kísérlete, hogy "játszva" hívja fel a figyelmet egy társadalmi kérdésre: legutóbb januárban indított egy hasonló platformot, ahol a "korrupt hivatalnokokat" kellett kilőni.

A lap nem túl szerencsés húzására egy különösen feszült légkörben került sor, az egymással területi vitában álló Kína és Japán kapcsolatát ugyanis több tényező mérgezi. Peking folyamatosan azért bírálja Tokiót, mert az szerinte nem mutat elegendő megbánást a második világháborúban elkövetett bűneiért, s legutóbb felháborodottan vette tudomásul, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly év végén felkereste a tokiói Jaszukuni-szentélyt, amely 2,5 millió japán háborús halottnak állít emléket, köztük 14 elítélt és kivégzett háborús bűnösnek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár