2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2. világháborús brit csatahajó harangját emelték ki az óceánból

2015. augusztus 11. 16:35 MTI

Elsüllyedt második világháborús brit csatahajó harangját emelték ki az Atlanti-óceán északi részén egy amerikai filantróp segítségének köszönhetően. A 2800 méter mélyen fekvő roncsból először 2012-ben kísérelték meg kiemelni a harangot, de technikai problémák és a rossz időjárási körülmények miatt ez a kísérlet kudarcba fulladt.

A Microsoft társalapítója, Paul Allen vezette csoport segítségével sikerült felszínre hozni az egykor a brit királyi haditengerészet zászlóshajójának számító, hatalmas HMS Hood hadihajó harangját. A Hoodot a Grönland és Izland közötti Dánia-szorosban süllyesztette el a német Bismarck csatahajó 1941-ben. Az 1418 fős legénységből csupán hárman maradtak életben.

A 2800 méter mélyen fekvő roncsból először 2012-ben kísérelték meg kiemelni a harangot, de technikai problémák és a rossz időjárási körülmények miatt ez a kísérlet kudarcba fulladt. A brit haditengerészet és Allen honlapja hétfőn közölte, hogy egy távirányítású jármű segítségével és a hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries vállalat közreműködésével a múlt hét végén sikerrel járt a második próbálkozás.

George Zambellas admirális, a brit haditengerészet parancsnoka a Hood hadihajót "a királyi haditengerészet erejét jelképező nagyszerű szimbólumnak" nevezte, és hozzátette, hogy a hajó elvesztése arra emlékeztet, mekkora árat fizetett Nagy-Britannia a szabadságért. "Története, áldozata ma is ösztönzőleg hat a királyi haditengerészetre. A hajó harangjának kiemelése abban segít, hogy a hálás nemzet emlékezzen az odaveszett 1415 főnyi legénységre és a Hood nevére" - fogalmazott az admirális.

A harang jó állapotban került elő, de restaurálása még így is hónapokba telhet. Várhatóan a portsmouthi haditengerészeti múzeumban állítják majd ki. Az 1916 és 1920 között épült HMS Hood a világ legnagyobb hadihajójának számított az 1930-as évekig, és a legnagyobb hadihajó, amelyet a brit haditengerészet valaha is elveszített.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár