2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsó orosz cár

2003. július 17. 06:42

Korábban

A király, aki kémkedett
Windsor hercege - aki VIII. Edwárd néven uralkodott, de 1937-ben lemondott az angol trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont - Hitler feltétlen tisztelője volt, és - mivel a náciknak kémkedett - utóbb hazaárulást

A vég

Carszkoje Szelo
A Romanovokat két és fél hónappal később itt, az Ipatyev-ház alagsori szobájában érte utol végzetük: szabályosan lemészárolták őket. Az 1918. július 16-ról 17-re virradó éjjel felébresztették, a pincébe terelték őket, majd felolvasták halálos ítéletüket. Ezután őreik gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, Alekszandra Fjodorovna cárnőre és gyerekeikre: Alekszej cárevicsre, Olgára, Tatjánára, Marijára, Anasztáziára, valamint a család orvosára, inasára, szakácsára és szobalányára.

A parancs állítólag Jakov Szverdlovtól, az Össz-Oroszországi Központi Végrehajtó Bizottság elnökétől (tulajdonképpen államfő) származott, a tervet az Uráli Területi Szovjet Végrehajtó Bizottság hagyta jóvá, s a foglyok őrzésével megbízott különleges rendeltetésű egység hajtotta végre. A hivatalos indoklás szerint a Szibéria nagy részét addigra már elfoglaló fehérgárdisták közeledése miatt volt szükség a likvidálásra, mivel fennállt annak a veszélye, hogy a cár személye körül kialakul valamiféle ellenforradalmi egység.



Senki nem maradt életben
A holttesteket elégették, a maradványokat mocsárba dobták, s azok csak az 1990-es évek elején kerültek elő. Hosszadalmas azonosítási eljárás indult, amely teljes bizonyossággal máig nem szolgált, ám 1998 nyarán Szentpéterváron, a Péter-Pál erődben egyházi segédlettel ünnepélyesen eltemették az áldozatokat. Külön bizottság foglalkozott meg-megújuló intenzitással a család sorsának kivizsgálásával, a maradványok azonosításával. A bizonytalanságot növeli, hogy Alekszej herceg és Anasztázia hercegnő maradványai máig nincsenek meg, s többen vitatják az előkerült fosszíliák valódiságát. 2002 decembere óta a történész Alekszandr Jakovlev vezette testület vizsgálja azt a Romanov-háztól érkezett kérelmet is, hogy rehabilitálják az áldozatokat. Közben, 2000 augusztusában az orosz ortodox egyház vezetése szentté avatta II. Miklóst és családjának tagjait.

MTI-SAB - Múlt-kor

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár