2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán 16 millió gyermeke

2004. június 24. 12:07

A kulcs Dzsingisz sírjában

`Ez a felettébb meglepő eredmény arra utal, hogy ezek az emberek egyazon őstől származnak, aki igen régen élt. Ha figyelembe vesszük, milyen csekély változások következtek be, megbecsülhetjük az időpontot is, amikor ez a bizonyos közös ős élt. Számításaink szerint ez az időpont a 12. vagy a 13. századra tehető` - mondta Sykes.


A tudós abból, hogy a kromoszóma hol fordult elő a leggyakrabban, és a kán egykori birodalmának kiterjedéséből arra következtetett, hogy a közös ős nem lehet más, mint a rettegett Dzsingisz.


Sykes szerint a történelmi ismeretink magyarázattal szolgálnak arra, hogyan maradhatott fenn az örökítőanyag ilyen sokáig: Dzsingisz hadseregének az volt a szokása, hogy a meghódított területek férfijait lemészárolta, asszonyait pedig megtermékenyítette. Ezen kívül a birodalmat egyik fiúutód után a másik örökölte, egyenes ágon.


A bizonyítási kirakósjáték utolsó darabkája egy pakisztáni törzstől, a hazaráktól érkezett. A hazarák ma is őrzik azt a legendát, mely szerint népük Dzsingisz kántól ered. "Ez a bizonyos Y-kromoszóma előfordul a hazaráknál, a szomszédságukban élő törzseknél viszont nem. Náluk viszont nem is él a Dzsingisz-féle eredetmonda. Bár ez legfeljebb közvetett bizonyítéknak tekinthető, megítélésem szerint az összefüggés aligha lehet véletlen" - állítja Sykes.


Az elméletet persze akkor lehetne minden kétséget kizáróan igazolni, ha megtalálnák Dzsingisz kán évszázadok óta keresett sírját. A hadvezér maradványaiból nyert DNS-sel ugyanis össze lehetne hasonlítani a ma élő emberek örökítőanyagát.


A Wisconsini Egyetem mongolisztika-szakértője, David Morgan szerint a különös elméletet a történettudomány sem tudja megcáfolni. "Ha hihetünk a kortárs beszámolóknak, biztos, hogy maga Dzsingisz kán is rengeteg gyermek apja volt" - mondta a tudós a Discovery Newsnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár