2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán-amerikai internáltak a háborúban

2004. szeptember 9. 10:05

Korábban


Unit731

Tokió hosszú idő után végre elismerte a kínai civilek ezreinek nyomorúságos halálát okozó biológiai hadviselés tényét. Ugyanakkor nemcsak az érintettek és leszármazottaik körében okozott nagy felháborodást, hogy a tokiói bíróságon kártérítési igénnyel jelentkező 180 kínai állampolgár keresetét azzal az indokkal utasították el, hogy a jóvátételi ügyeket nemzetközi békeszerződések kormányzati szinten már rendezték.

Titkos dokumentum a japán atomról

Most előkerült titkos iratok szerint Japán egészen közel járt ahhoz, hogy a második világháborúban saját atombombát készítsen.

Japán biológiai és kémiai hadviselése Kínában

A japán kormányok hivatalosan még mindig nem ismerik el, hogy a második világháborúban, Kínában biológiai és vegyi hadviselést folytattak.

A táborok léte tabutéma volt

Amerika hadbalépésekor több mint 120 000 japán származású amerikait küldtek a nyugati partról és Hawaii-ról a 10 internálótábor valamelyikébe. Ezek közül 8 volt a nyugati parton, egyedül a két arkansasi tábor volt délen. 1942 és 1945 között a két délkelet-arkansas-i táborban, a Jerome-ban és a Rohwerben 16 000 japán származású amerikait tartottak fogva.


Ozaki, aki a háború után tanár és köztisztviselő lett, azt nyilatkozta, hogy számára szeptember 11-e volt az az esemény, ami előhívta az emlékeit. "Amikor azt mondták, hogy közel-keletiek követték el, az jutott az eszembe: Már megint ugyanaz történik" - mondta. "Arra persze most nem került sor, hogy összegyűjtötték volna őket, de a Guantanamo-támaszponton minden törvényes indok nélkül tartanak fogva embereket, akik nem léphetnek kapcsolatba a családjukkal."


A konferencia szervezésében az Arkansas-i Egyetemen kívül részt vesz a Los Angeles-i Japán-Amerikai Nemzeti Múzeum is, mely kiállítási tárgyakat és dokuemntum-felvételeket bocsát a szervezők rendelkezésére.


Miller szerint olyan nagy az érdeklődés a téma iránt, hogy a konferenciáról külön buszokkal szállítják Jerome-ba és Rohwerbe az résztvevőket. A szervezett utazásra a konferencia legvégén kerül majd sor, de a sok érdeklődő miatt már a korábbi napon is megtekinthetők lesznek a táborok.


Amíg a nyugati parti táborok megőrzése és restaurálása évtizedekkel ezelőtt megkezdődött, az arkansas-i táborok léte eddig homályban maradt. A közeli McGehee város volt polgármestere, aki tanított a táborban, korábban mindent megtett a táborok megismertetéséért. Még a táborban tanuló gyerekek rajzaiból is szervezett kiállítást, ám a törekvéseit a helyi második világháborús veteránok általában nem nézték túl jó szemel, és megpróbálták megakadályozni.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár