2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A túszdráma helyszíne: Észak-Oszétia történelme

2004. szeptember 15. 09:32

Korábban


Baszkföld történelme

Európa történetének egyik legszörnyűbb merényletét követték el 2004. március 11-én Madridban. A spanyol kormány azonnal az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet vádolta meg a támadással, jóllehet az akció körülményei egyelőre nem vallanak a terrorszervezet módszereire. Akárki is felelős a katasztófáért, nem árt megismerkedi a baszk nép hányatott történelmével, beleértve a dicső középkori múltat és a dicstelen jelenkori terrorizmust.

Bali mesevilág

2002. október 12-e óta Kuta Beach már nem csak a Holland-Indiai gyarmatvilág gyöngyszemeként illetve a második világháború csendes-óceáni hadszíntereként szerepel a történelem könyvekben.

Az orosz megszállástól a Szovjetunióig

Az oroszok megjelenése villámgyors fejlődést hozott a térségnek: megkezdődött az iparosítás, út- és vasútépítésekbe kezdtek, hogy megszüntessék Oszétia elszigeteltségét, elmaradottságát. A grúz katonai út, mely Tbiliszit kötötte össze Vlagyikavkazzal, és a Kaukázuson átvezető legfontosabb kereskedelmi útvonal is volt egyben, 1799-ben épült meg, és ezzel párhuzamosan készült el a Vlagyikavkazt Rosztov-Donnal összekötő vasútvonal is.


A hagyományos kultúra átesett némi oroszosításon, de az Oroszországgal és a Nyugattal kiépülő új kapcsolatrendszer segített a helyi kulturális élet felpezsdítésében is: az első oszét nyelven nyomtatott könyvek a 18. század végén jelentek meg. Oszétia Oroszországon belül a 19. században a Terszkaja régió részévé vált.


Az orosz forradalom után, 1920-1924-ben az ország északi részei a rövid életű Szovjet Hegyi Köztársasághoz tartoztak. Ebből hozták létre 1924. júliusában az Észak-Oszét Autonóm Területet, amelyből később Észak-Oszétiai Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság vált. A terület így vált hivatalosan is a Szovjetunió részévé 1936. decemberében.


A déli terület a mensevik vezetésű Grúziai Demokratikus Köztársasághoz csatlakozott, ám a fehérek és vörösök közti véres harcok után ebből a területből létrehozták a Dél-Oszétiai Autonóm Kerületet. Itt is, akárcsak az északi részeken - bár a beszélt nyelv az oszét volt - bevezették az oroszt mint hivatalos nyelvet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár