2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A túszdráma helyszíne: Észak-Oszétia történelme

2004. szeptember 15. 09:32

Korábban


Baszkföld történelme

Európa történetének egyik legszörnyűbb merényletét követték el 2004. március 11-én Madridban. A spanyol kormány azonnal az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet vádolta meg a támadással, jóllehet az akció körülményei egyelőre nem vallanak a terrorszervezet módszereire. Akárki is felelős a katasztófáért, nem árt megismerkedi a baszk nép hányatott történelmével, beleértve a dicső középkori múltat és a dicstelen jelenkori terrorizmust.

Bali mesevilág

2002. október 12-e óta Kuta Beach már nem csak a Holland-Indiai gyarmatvilág gyöngyszemeként illetve a második világháború csendes-óceáni hadszíntereként szerepel a történelem könyvekben.

Iszlám propaganda Csecsenföldről

A második világháború során a németek 1942. novemberében megpróbálták elfoglalni Vlagyikavkazt, ám visszaverték őket. A hidegháború végén Észak-Oszétia a Szovjetunió első tagköztársasága, mely 1990. június 20-án deklarálta függetlenségét - bár ezután a Független Államok Közösségének tagjaként szerepelt.


A Szovjetunió felbomlása az oszét nép problémáit is a felszínre hozta, melye közül az egyik legsúlyosabb a két részre osztottság volt. Az északi területek a Független Államok Közösségeként léteztek, míg Dél-Oszétia a grúz állam része volt. Az 1991-es déli függetlenség elérése után Grúzia azonban bekebelezte ezeket a területeket, így az ott élők nagy része az északi területre menekült. Ezt a párszázezer menekültet Észak-Oszétiában a Prigorodnij körzetben telepítették le, ám ez a lépés folyamatosan ellentéteket szült az itt élő ingusokkal.


A Terek folyó jobb partján fekvő Prigorodnij Körzet ugyanis eredetileg Ingusföld része volt, ám Sztálin 1944-ben Észak-Oszétiának adta ezt a területet, mikor az ingusok legnagyobb részét Közép-Ázsiába deportáltatta. Bár az ingusoknak később megengedték a hazatérést, a területet nem csatolták vissza Ingusföldhöz. Egy helyi 1982-es törvény azonban Oszétiában is megtiltotta az ingus betelepedést és az állampolgárság felvételét. Az ingusok és dél-oszétek közti etnikai konfliktus általában az ingusok Észak-Oszétiából való kitelepülésével járt, és a konfliktus máig megoldatlan maradt.


A másik fájó pont Észak-Oszétia számára a szomszédos Csecsenföld, ahonnan szintén a menekültek tömegeivel kell szembenézniük. Mindehhez járul még a terrorizmus fenyegetetése. Bár a lakosság többsége ortodox keresztény, és csak egy alacsony létszámú kisebbség követi a muszlim vallást, a kormányzat az elmúlt években komolyan tart a Csecsenföldről az országba irányuló iszlám propagandától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár