2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wiesenthal, Simon

2005. szeptember 20. 13:30

Magyarországi ügyek: Finta, Szendi, Zentai, Polgár

A Simon Wiesenthalról elnevezett, a nácik és a nácikkal együttműködő személyek felkutatását végző központ egyik legismertebb magyar vonatkozású ügye Finta Imre felkutatása volt az 1980-as évek végén. Az egykori magyar csendőrtisztet háborús bűncselekmények és az emberiség elleni bűntettek vádjával állították bíróság elé Kanadában. 1990-ben azonban felmentették, mert a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy felelős volt közel kilencezer szegedi zsidó elhurcolásában. Finta Imre, a közelmúltban halt meg, 90 éves korában. A Finta-ügy volt az alapja a világhírű görög rendező, Costa-Gavras 1989-ben készített Music Box című filmjének.

A Wiesenthal Központ 1994-ben újabb volt magyar csendőr, Szendi József felelősségre vonása ügyében fordult a magyar hatóságokhoz. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Szendi 1941-ben lépett a magyar csendőrség kötelékébe, és részt vett magyar zsidók Ukrajnába hurcolásában, ahol a német SS a zsidókat kivégezte. Feltételezhetően részt vett a zsidók gettókba gyűjtésében is, és segédkezett Auschwitzba szállításuknál.

A Simon Wiesenthal Központ 2004-ben nagyszabású kampányt indított, amelynek keretében még élő háborús bűnösöket kutatnak fel Németországban, Horvátországban, Magyarországon és Ukrajnában; 10 ezer eurós jutalmat ajánlottak mindazokért a jelzésekért, amelyek bűnösök elfogását, elítélését eredményezik. Ilyen kampányt már rendeztek Lettországban, Litvániában, Észtországban, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában, s állítólag bejelentések százai futottak be a központba.

Az Utolsó Esély nevet viselő kampány keretében bukkantak az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai (Zentai Károly) nyomára a Wiesenthal Központ nácivadászai. A 83 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg tisztjeként, két társával együtt Budapesten egy katonai lágerben megkínozta, majd megölte Balázs Péter 18 éves zsidó fiút, amiért az nem viselte az előírt sárga csillagot. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, Zentainak azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába. Zentai Károly ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amely alapján a Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság március 3-án nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen. A 83 éves magyar származású férfit július 8-án a magyar kiadatási kérelem alapján letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai tagadja a vádat. Jelenleg folyik ellene a kiadatási eljárás a magyar kormány kérelme alapján, az ügyet az illetékes perthi bíróság szeptember 21-re napolta el.

2005. augusztus óta újabb Perth-ben élő háborús bűnös után nyomoz a Simon Wiesenthal Központ, amely felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki Polgár Lajos II. világháború alatti tevékenységét, miután fény derült rá, hogy az illető Gera József egykori nyilas vezető titkára volt. A 89 éves Polgár Lajos, korábban Kardos Lajos, 1949 óta él Ausztráliában. Személye azután került reflektorfénybe, hogy a The Australian című ausztrál napilapnak adott interjújában beismerte: a háborús bűnök miatt kivégzett Gera József egykori nyilas vezető titkára volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár