2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wiesenthal, Simon

2005. szeptember 20. 13:30

Megemlékezések az elhunytról

Wiesenthalt, aki az antiszemitizmus és az előítéletek elleni harcnak szentelte életét, álmában érte a halál bécsi otthonában. "Azt hiszem, úgy emlékszik rá a világ, mint a holokauszt lelkiismeretére. Bizonyos szempontból ő lett a holokauszt áldozatainak állandó képviselője, akinek eltökélt szándéka volt az igazságszolgáltatás kezére juttatni a legsúlyosabb bűntett elkövetőit" - nyilatkozta az elhunytról Hier rabbi.

Simon Wiesenthal, a II. világháborús náci háborús bűnösök leghíresebb üldözője mindent megtett, amit megtehetett az elpusztítottak emlékéért - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-vel, a nácivadász halálának hírére reagálva kedden. Simon Wiesenthal "mélyen hitt abban, hogy a bűn nem maradhat büntetlenül, a bűnösöket felelősségre kell vonni, mert ezt követeli a meggyilkoltak emléke. Tetteit nem a bosszú, hanem az igazságszolgáltatásba vetett bizalom vezette" - írta a Mazsihisz az MTI-hez eljuttatott közleményben.

"A magyarországi zsidóság mély fájdalommal értesült arról, hogy elhunyt Simon Wiesenthal. Szeretett hittestvérünk a holokauszt túlélője mindanyuinknak példaképe volt"
- olvasható a szövetség reagálásában. Mint írták, "nem csak nyomozó, hanem egyben bíró is volt, csalhatatlan ösztönnel követte korokon és földrészeken át a bűnösök nyomait". Különösen igaz az ő esetében, amelyet halálesetnél mondunk az ősi szavakkal "Báruch, dajan há emet - Áldassék az igazságos bíró", vagyis az Örökkévaló, aki ítél élet és halál dolgában. "Most ő áll (...) tiszta lelkiismerettel az égi bíró elé, mert mindent megtett, amit megtehetett az elpusztítottak emlékére. Személyét, tetteit sohasem felejtjük el" - zárul a közlemény.

Fájdalmas hírnek nevezete Simon Wiesenthal halálát Beer Iván, az Utolsó esély elnevezésű, a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított akció volt magyarországi koordinátora. A Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke kedden nyilatkozott az MTI-nek. Simon Wiesenthal a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadítása után kezdett bele a náci háborús bűnösök felkutatásába, eredményes tevékenységét az 1960-as évek közepétől kezdték el támogatni - mondta Beer Iván. Hozzátette: mindenkit keresett, aki részt vett a gyilkolásban. Simon Wiesenthal - mint Beer Iván elmondta - úgy menekült meg a halál torkából, hogy a kivégzést vezető katona ebédidő miatt pont akkor hagyta abba a gyilkolást, amikor ő következett volna.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Fábri Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár