2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mesék a Medici-kriptából

2004. november 4. 12:33

Michelangelo síremlékét nem bolygatják

A kutatók felfedezései között már eddig is akadtak érdekes eredmények. Az I. Cosimo csontozatán elvégzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a herceg nem volt köszvényes, holott erről a betegségről eddig azt gondolták, szinte kollektíve sújtotta a Mediciket. Sorsa azonban nem volt könnyebb: Cosimo egy másik fajta ízületi betegségtől (arthritis) szenvedett.


A paleopatológia titkai
A modern orvosi módszerekkel a múmiákról is kideríthető, milyen testalkatúak voltak életükben s miben haltak meg.
Felesége, Eleonora, kinek Agnolo Bronzino festette szépsé-ges portréja ma az Uffiziben látható, 158 cm magas volt. A görbe lábú asszonyt gyakran gyötörte fogfájás, sípcsontja pedig töredezett volt. Utóbbit a csont külső rétegének gyul-ladása okozta, ami a szifilisz kései szakaszának jellegzetes tünete. A csípőcsontján észlelhető számos hajszálrepedés a sok szülés eredménye - az asszony 11 gyermeket hozott a napvilágra, mielőtt 40 éves korában vérbajban meg-halt.


A család felnőttként legegészségesebb tagja a bíborossá emelkedett Giovanni volt, bár a csontozatán megfigyelhető fejlődésbeli rendellenességek azt jelzik: gyermekként sokat betegeskedett.


A Medici-család leghíresebb tagjait - köztük "a Csodálatosként" emlegetett Lorenzót (1449-1492) és a politikus-dinasztia megalapítóját, az idősebb Cosimót (1389-1464) - nem exhumálják. A Michelangelo alkotta gyönyörű és sérülékeny síremléket ugyanis, mely alatt nyugszanak, túl veszélyes volna elmozdítani.


Biztosan sorra kerülnek azonban a család más nevezetes tagjai, pl. Giovanni delle Bande Nere (1498-1526), I. Francesco nagyherceg (1541-1587) és az utolsó Medici, Anna Maria Luisa (1667-1743), aki halálos ágyán (mellrákkal küszködve) a család valamennyi műkincsét Firenze városára hagyta.


A következő hónapokban a tudósok azt igyekeznek megállapítani, hogy I. Francesco vajon maláriában vagy mérgezés következtében halt-e meg.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár