2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Stasi Thatchert is megfigyelte

2004. október 29. 13:45

Mikor Margaret Thatcher látogatást tett a berlini falnál, kémek serege követte és leste minden mozdulatát.

A britek alábecsülték a Stasit

A kelet-német titkosszolgálat, a Stasi archívumából nemrég előkerült titkos dokumentumok szerint ugyanis ügynökeik titokban közelről követték és fotózták a brit miniszterelnököt, és egy alkalommal sikerült annyira közel férkőzniük hozzá, hogy személyes programjáról is sikerült másolatot készíteniük.


Margaret Thatcher és Helmut Kohl
(Cambridge repülőtere, 1990)
Thatcher Berlinben ellátogatott a várost kettészelő fal egyik legismertebb pontjához, a brandenburgi kapuhoz is, ahol egy emelvényre fellépve áttekinthetett a fal felett. A dokumentumok szerint a Stasi-ügynökön nem csak ekkor tudták lencsevégre kapni, hanem akkor is, amikor nyitott tetejű Land Roveren Helmuth Kohl kancellár társaságában utazott.


A dokumentumok másra is kitérnek: a látogatás előtt az emelvényt nyolc brit katonai rendőr vizsgálta akik - hogy, hogy nem - a vizsgálat kapcsán "véletlenül áttévedtek" a kelet-német területre is. Körülbelül 300 méterre sétáltak be a keleti területre, a Stasi szerint nyilvánvalóan azért, mert bombát kerestek a két zóna közötti senkiföldjén.


"Történt egy incidens" - jegyezte le a Stasi hírszerző alakulatának feje, Greulich hadnagy az eset kapcsán. "12.20 és 12.50 között nyolc brit katonai rendőr hatolt be a tiltott zónába."


Anthony Glees, a Stasi történetével foglalkozó kutató szerint a dokumentumok azt tükrözik, hogy a brit kormányzat az 1980-as években - a hidegháború különösen kritikus szakaszában -  folyamatosan alábecsülte a Stasi aktivitását. "Nagyon komoly biztonsági hibákat vétettek. Ebben az időszakban - a NATO újrafegyverkezését követően - éleződtek a nemzetközi konfliktusok. Helmut Kohl épp csak nemrég lépett hivatalba német kancellárként. A szovjet blokk vezetői halálos ellenségként tekintettek a Nyugarta, a Vaslady pedig hatalma tetőpontján állt. Személyében befolyásos ember érkezett Berlinbe, a keletnémetek viszont minden lépéséről tudtak" - mondta a történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár