2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kommunista utópia a rajzasztalon: a meg nem épült Moszkva

2005. április 21. 10:58

Könyvpalota, Hősi emlékmű, Védelmi Népbiztosság

1. Könyvpalota (I. Goloszov, P. Antonov, A. Zsuravlev, 1934)
2. Moszkva hősi védőinek emlékműve (L. Pavlov, 1942)
3. Védelmi Népbiztosság (L. Rudnyev, 1933)

A Könyvpalota terve jól példázza a 30-as évek elejének ama elképzelését, mely a házakat "építészeti emlékműnek" tekintette. Erre utalnak az épület négyszögletes, nyúlánk sziluettjei, leegyszerűsített formái és a mindenütt megjelenő szobrok. A tervező, Goloszov, az 1920-as évek konstruktivista mozgalmának kiemelkedő alakja volt, de később nevet szerzett magának az új szovjet klasszicista stílusban is - indult pl. a Szovjetek Palotája és a Nehézipari Népbiztosság megépítésére szóló pályázatokon is. Stílusát a "szimbolikus romanticizmus" jelzővel illetik.


A második világháború közepén, 1942. októberében így írt a Lityeratura i iszkusztvo (Irodalom és művészet) című lap: "Végéhez közeledik a Nagy Honvédő Háború hőseinek állítandó emlékmű pályázata. Mintegy 90 moszkvai szobrász és építész küldött be pályaművet, de pályáztak Leningrádból, Kujbisevből, Szverdlovszkból, Taskentből és más szovjet városokból is." Hogy a jókora közérdeklődést kielégítsék, 1942 telén és 1943 tavaszán három kiállításon mutatták be a beérkezett terveket. A pályázati kiírásban szerepelt a "Moszkva hősi védőinek" emelt emlékmű is, melynek pontos helyét az alkotókra bízták. Pavlov, a képen látható terv készítője a Vörös térre kívánta helyezni az emlékművet, mely végül sohasem épült meg - hasonlóan a háttérben látható Szovjetpalotához.


Rudnyev épületei Moszkva látképének meghatározó elemei, ő vezette a Lenin-hegyen magasodó Moszkvai Állami Egyetem (1953) tervezőbizottságát is. Az 1930-as években több olyan épületet tervezett, melyek a Védelmi Népbiztosság alá tartoztak, köztük a Munkás-Paraszt Vöröshadsereg Frunze Katonai Akadémiáját (1932) és más hadügyi kormányhivatalokat. Az Arbatra tervezett Védelmi Népbiztosság épülete csak részben valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár