2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fosztogatók a perui romvárosban

2005. szeptember 8. 10:59

Egy amerikai felfedező szerint az apja által megtalált, inkák előtti ősi metropolisz romjait korábbi expedícióik óta sírrablók fosztották ki és rombolták le.

Az elveszett romváros fosztogatói

A letört szoborfej

Az inka hódítás előtti Ecuadorról nyílt kiállítás
Tízéves terv készült a Machu Picchu megóvására
Magánkézbe kerülhet Machu Picchu
Azonosították az Andokban talált múmiákat
A Nazca-vonalak elődei
Felfedezték az Andok legősibb civilizációját
Hazatér az ősi perui aranymaszk
Inka múmia lehetett Munch Sikolyának mintája
Ezeréves serfőzde Peruban
1500 éves emberáldozat Peruban
Mint a Múlt-kor is beszámolt róla, nemrég hatalmas romvárost találtak a perui dzsungelben. Sean Savoy ezért egy újabb, 23 napos expedíciót indított a helyszínre, melynek során tovább vizsgálták a titokzatos köveket. A Gran Saposoa romjait vizsgáló expedícióban több mint 50-en vettek részt: a kormányzat régészei, építészek, az Andok művészetének szakértője, egy kőfaragási szakértő, felfegyverzett rendőrök és 30 öszvéres teherhordó.

A '60-as években több mint 40 romvárost felfedező 78 éves kalandor, Gene Savoy fia azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy a város jóval nagyobb, mint amekkorára az apja becsülte. A metropolisz alapterülete ugyanis a korábban becsült 100 helyett minimum 210 négyzetkilométer lehet. A várost apja 1999-ben fedezte fel, és nevezte el Gran Saposoának, és következtetései szerint ez a korban a Chachapoyas királyság központja volt. A mostani expedíción megtalálták a hatodik erőd épületét is, mely így az előző öt megerősített épülethez kapcsolódva ad ki egységes védőláncot a többi kör alakú épület körül.

A mostani expedíció a sorban az ötödik a helyszínen, ám a felfedezőket most nem a háborítatlan város, hanem az esztelen rombolás nyomai fogadták: az egyik legfontosabb és kiváló állapotban lévő szobor fejét ugyanis letörve találták a város egyik falánál, ám nem ez volt a legkellemetlenebb felfedezés. "Végigkutattuk a számunkra eddig teljesen ismeretlen települést, ám mások számára úgy tűnik már ismerős lehetett, ugyanis találtunk 50 sziklafalba vágott sírt, amit a közelmúltban raboltak ki és romboltak le." Sean Savoy az eset kapcsán sürgette a perui kormányzatot, hogy tegyenek lépéseket a város megvédése érdekében, melyben becslései szerint 20000-en lakhattak a több száz kör alakú épültben a 7. században. "Itt az ideje, hogy a kormányzat idefigyeljen. Valamit tenni kell, mert ezeket a helyeket pusztulás veszélye fenyegeti" - mondta.

Az expedíció részt vett egy ír építész is, akit lenyűgöztek a romok, ám elmondása szerint azt is megérti, hogy milyen nehéz lehet ezeket egy Peruhoz hasonló szegény országnak gondozni. Szerinte a legnagyobb gond a finanszírozás hiánya lehet.

A Savoy család tevékenysége elég szerteágazó: az idősebbik felfedező most írja negyedik könyvét elmúlt 15 év nagy expedícióiról. Kutatásai során a Chachapoyas királyság legendás hét városát kereste, melyek közül hatot már meg is talált, úgyhogy most fiával a hetedik város megtalálására szervezik nagy családi kalandjukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár