2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Stasi XVI. Benedeket is megfigyelte

2005. október 3. 14:00

A keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) 1974-től kezdve Joseph Ratzinger teológia-professzort, a mai XVI. Benedek pápát is megfigyelés alatt tartotta.

BILD am SONNTAG című német vasárnapi újság februárban nyújtott be kérvényt a minisztérium megmaradt aktáit gondozó és feldolgozó szövetségi hivatalhoz. "Ratzinger példáján keresztül" szeretett volna betekintést nyerni abba, hogy az állambiztonsági minisztérium milyen befolyást gyakorolt az egyházra. Az összegyűjtött anyag publikálásához az április közepén pápává választott Joseph Ratzinger engedélyét is megkérték.

A Bild am Sonntag közlése szerint a Stasi elsősorban Ratzinger második világháborús múltjával kapcsolatban próbált terhelő anyagra szert tenni. Joseph Ratzinger ugyanis a második világháborúban a Hitlerjugend tagjaként légvédelmi kisegítő szolgálatosként tevékenykedett, de aztán dezertált. Ratzingert a keletnémetek a Bild am Sonntag minősítése szerint "a kommunizmus egyik legkérlelhetetlenebb ellenfelének" tekintették.

Az NDK állambiztonsági minisztériuma 1974-től megfigyelte Joseph Ratzinger akkori nyugatnémet teológiatanárt - közölte megkeresésre vasárnap a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal. Szóvivője szerint a keletnémet állambiztonsági szervezet "pályafutásának bizonyos szakaszaiban nagyfokú módszerességgel gyűjtött információkat Ratzingerről és egyházpolitikai lépéseiről". A Stasi egyúttal szeretett volna terhelő dokumentumokhoz jutni Ratzinger ifjúkoráról, amely egybeesett a hitleri Harmadik Birodalom fennállásával, ám ilyenekre nem bukkant rá.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár