2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orpheus és Tiziano gazdagítják a Szépművészeti Múzeumot

2006. március 8. 11:30

Felajánlásoknak és állami támogatásnak köszönhetően új műtárgyakkal gyarapodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A Tiziano-kép

Az Orpheust ábrázoló római császárkori mozaik május 28-ig az "Évszak műtárgyaként" látható a Szépművészeti Múzeumban; Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye és a holland Willem de Poorter A gyarmati hatalom allegóriája című alkotása pedig március közepétől tekinthető meg.

Az intézményben az elmúlt év végén, a Tiziano és a velencei Madonna című kiállításon a nagyközönségnek már bemutatott itáliai remekművet a festmény tulajdonosa hosszú távú letétként helyezi el a múzeumban. A Walker-Williams Investment Group által vásárolt de Poorter-kép szintén letétként került az intézménybe. A mozaik az intézmény saját tulajdonaként látható a tavaszi kiállításon, majd az év második felétől állandó tárlaton. Az utóbbi alkotást a Kulturális Minisztérium segítségével, 30 millió forintért vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum.

Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal című remekműve az elmúlt év májusában bukkant fel a műkereskedelemben. Az alkotásról Tátrai Vilmos, a Szépművészeti Múzeum művészettörténész muzeológusa mondta ki először, hogy nagy valószínűséggel Tiziano alkotása.

A Walker-Williams Investment Group által vásárolt és a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett Willem de Poorter-alkotás a Régi Képtár holland kiállítását gyarapítja.

Az Orpheust ábrázoló római császárkori mozaik a múzeum első és egyetlen antik mozaikja. A 250-350 körül készült ívelt, hatszögletű mozaikot Tunéziában találták az 1940-es években. Tulajdonosa a 20. század közepén Franciaországba költözött; innen került a darab néhány éve a nemzetközi műkereskedelembe, s most pedig a múzeum antik gyűjteményébe - olvasható a kiállításokról az MTI-hez eljuttatott ismertetőben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár