2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

215 éve született James Buchanan amerikai elnök

2006. április 27. 10:02

Kétszáztizenöt éve, 1791. április 23-án született James Buchanan, 1857 és 1861 között az Egyesült Államok tizenötödik elnöke.

Aki alatt kettészakadt az Unió

A pennsylvaniai Mercersburg közelében látta meg a napvilágot, tíz gyermek közül másodikként. Ír származású, jómódú szülei sokáig otthon taníttatták, majd jogot végzett, 1812-ben kezdett praktizálni. Kiváló szónok, remek vitatkozó és a törvény minden csínját-bínját ismerő ügyvéd volt. 1812-ben az angol-amerikai háború kitörése után az elsők között jelentkezett önkéntesnek, részt vett Baltimore védelmében.

1814-ben a föderalista párt képviselőjeként a pennsylvaniai törvényhozás, majd egy évvel később a washingtoni Kongresszus képviselője lett, e tisztségre négyszer választották újra. Rövid kitérő után (1832-34 között Oroszországban volt nagykövet s ő hozta tető alá az első kereskedelmi szerződést) egy évtizeden át a Szenátusban szolgált. James K. Polk elnök 1845-ben őt nevezte ki külügyminiszternek (e poszt betöltői közül azóta sem lett senkiből elnök). 1848-ban, majd 1852-ben is sikertelenül pályázta meg a demokrata párti elnökjelöltséget, a kudarc anyira leverte, hogy vidéki birtokára vonult vissza. Franklin Pierce elnök 1853-ban nagykövetként Londonba küldte, itt három évet töltött.

1856-ban távollétében nyerte el az áhított elnökjelöltséget, mert külföldön élve kimaradt a hazai vitákból. A mérsékelt hírében álló Buchanan az elnökválasztáson viszonylag könnyen győzött John Fremonttal, az első republikánus jelölttel szemben, hivatalába 1857. március 4-én iktatták be. Ekkor a rabszolgaság ügye már megosztotta az országot, amely azt remélte, az új elnök úrrá lesz a válságon. Buchanan azonban kudarcot vallott: vezetése alatt az Unió végzetesen kettészakadt, s amikor távozott, már a polgárhábor északon heves tiltakozáshoz, Kansasban polgárháborúhoz vezető Kansas-Nebraska törvény lehetővé tette, hogy e két territórium lakossága csatlakozása előtt népszavazással dönthessen a kérdésben. Buchanan végül a rabszolgatartó Kansas mellett foglalt állást, magára vonva Észak és jövendő utóda, Abraham Lincoln haragját, szakadást idézve elő pártjában is. (Kansas végül terület maradt.) Buchanan személyi politikájával igyekezett Észak és Dél között egyensúlyozni, de hamarosan újabb csapás érte: 1857-ben gazdasági válság söpört végig az országon és az adókat éppen leszállító kormány pénz nélkül maradt.

1858-ban a választásokon a Szenátusban a demokraták, a Képviselőházban a republikánusok szereztek többséget. A patthelyzet következtében a kormányzat megbénult, szinte minden beterjesztett törvény elvérzett a felsőházban vagy az elnöki vétón. A belső ellentétek következtében 1860-ban a demokrata párt északi és déli szárnyra szakadt, s mindkettő külön állított elnökjelöltet, ekkor már előre lehetett látni, hogy a republikánusok által jelölt Lincoln fog győzni a választáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár