2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

470 éve fejezték le Boleyn Annát

2006. május 19. 10:00

Válás helyett koholt házasságtörés

1533 szeptemberében Anna lánygyermeket szült, ami a vég kezdetét jelentette számára és családja számára. Férje zokon vette, hogy "csak" lánya született, az újdonsült királynét gőgje és arrogáns viselkedése népszerűtlenné tette, egyre szaporodtak ellenségei. Anna fényűző udvart tartott, belső termeibe számos fiatalember volt bejáratos, akikkel életvidám természetének megfelelően gyakran táncolt, flörtölt. A női szépség iránt fogékony Henrik hamar ráunt az állandóságra és újabb viszonyokba bonyolódott, emiatt egyre gyakoribbak lettek a házastársi veszekedések, civakodások. Annát már csak egy fiúgyermek menthette volna meg, de 1534-ben elvetélt, 1536 januárjában pedig egy halva született fiút hozott világra; sorsa ezzel megpecsételődött.

Míg a halál el nem választ...

Henrik el akarta kerülni az újabb kényelmetlen válási procedúrát, ezért kínvallatásokkal kicsikart vallomásokra hivatkozva 1536. május 2-án házasságtörés miatt letartóztattatta feleségét. A vádak között szerepelt öt rendbéli hűtlenkedés (három arisztokratával, egy muzsikussal, sőt saját bátyjával is), utóbbi miatt vérfertőzés, továbbá boszorkányság és összeesküvés a király meggyilkolására. Anna "szeretői" még csak nem is védhették magukat, rövid úton halálra ítélték és lefejezték őket. Annát az ügyében összeült különbíróság - hiába védekezett a vádlott okosan és ékesszólóan - május 17-én bűnösnek találta és halálra ítélte, egyben megfosztotta királynéi címétől, lányát törvénytelennek, házasságát érvénytelennek minősítette.

Anna még azt sem tudhatta, elégetik-e vagy lefejezik, csak másnap közölték vele, hogy tapasztalt francia bakó végzi majd ki. Május 19-én reggel a Tower udvarán hajtotta fejét a pallos alá, s még aznap eltemették. Bár ekkor már messze nem volt népszerű, a feltűnően igazságtalan eljárás miatt a nép körében lázongás kezdődött. A kortársak szerint feltűnően és illetlenül vidám Henriket ez nem zavarta - 11 nappal később elvette harmadik feleségét, Jane Seymourt. A Boleyn család amilyen gyorsan került a hatalom csúcsaira, olyan gyorsan tűnt el onnan: Anna apja, anyja és életben maradt nővére hat éven belül meghalt, a megmaradt rokonok Írországba költöztek.

Halála után Henrik hívei, majd Mária uralkodása alatt a katolikusok gyalázták, ekkor került a köztudatba, hogy hat ujja és nyakán anyajegye volt, ezeket ugyanis a boszorkányokra jellemző külső jegyeknek tartották. Erzsébet uralkodása alatt persze a királynő anyja romantikus hősnővé magasztosult, ilyennek ábrázolja Shakespeare VIII. Henrik című drámája és Donizetti Anna Bolena című operája is. (A címszerepben Maria Callas élete egyik legnagyobb alakítását nyújtotta.) Természetesen a tragikus sorsú királyné életét számos regény, film, színmű és komoly történeti munka taglalja. Tavaly a brit belügyminisztériumnál hivatalosan kezdeményezték a kegyelmet Boleyn Anna számára, de a javaslatot elutasították: az indoklás szerint az idők során az eredeti bizonyítékok megsemmisültek, így az ártatlanság igazolása már nem lehetséges.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár