2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kecskefülű edény az évszak műtárgya

2006. június 13. 10:15

A Szépművészeti Múzeum Az évszak műtárgya kamarakiállítás-sorozatában itáliai kecskefülű edényt és még két hozzá hasonló erdélyi kerámiát láthatnak az érdeklődők egész nyáron.

Lévay Zoltán, a múzeum kommunikációs helyettes igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy 2003 telén indították útjára a sorozatot az Antik Gyűjtemény darabjaiból azzal a céllal, hogy a nagyközönségnek bemutassanak egy-egy újonnan megszerzett vagy restaurált tárgyat.

A most kiállított ismeretlen eredetű és teljesen díszítetlen kancsó azért lett bemutatásra érdemes, mert két füle nem egymással szemben, hanem egymástól mintegy 90 foknyi távolságra van. A szakemberek szerint a váza - formája és anyaga alapján - az időszámítás előtti hatodik század végére vagy az ötödik századra keltezhető, egy szicíliai görög műhelyben készülhetett és pignatának nevezték. A kettősfülű fazekakat hosszan tartó főzést kívánó ételek elkészítésére használták.

Lévay Zoltán elmondta, hogy az itáliai kancsónak két rokona is látható a kamaratárlaton, mindkettő erdélyi fazekasok munkája, és ott is külön nevük volt: aránka, a népnyelvben pedig kecskefülű edény. A másik kerámiát rituális tisztálkodáshoz használják a zsidó vallású emberek, és egy erdélyi műhelyben máig készítik ezeket a kancsókat - tette hozzá a kommunikációs vezető.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár