2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a Borgia-pápa botrányfreskója

2006. június 30. 12:30

Egy négyszáz éve eltűnt, s a minap megkerült vatikáni freskórészlet eredetijén a Szűzanya, a gyermek Jézus és a botrányos életű VI. Sándor pápa látható.

Szerelemgyerek és blaszfémia

Sándor és Giulia

A hírhedt nőfaló, VI. Sándor pápa (1492-1503) a reneszánsz festészet nyelvén tudatta magánügyi kilengéseit a kortársakkal. A mai Vatikáni Könyvtárat, a Borgiák egykori lakosztályát a kor egyik legkeresettebb festőjével, Pinturicchioval dekoráltatta ki, aki számos művén megjelenítette a 60. életévét betöltött egyházfőt és 16 éves férjezett kedvesét, Giulia Farnese-t (a későbbi III. Pál testvérét). Kettejük kapcsolata nyílt titok volt, s az is tény, hogy a "pápaság legsötétebb alakja", ahogy VI. Sándort emlegeti a szakirodalom, nyolc gyermekes apaként került a katolikus egyház élére. Ám hogy az említett freskón valóban szerelmük gyümölcse látható-e, ma is csak a több száz éves pápai legendárium része, sosem bizonyított szóbeszéd.

Freskórészlet szerelemgyerekkel

A festmény, melyet ma csak másolatról ismerünk,
egészen 1655-ig a pápai lakosztályt díszítette. Ekkor az új szentatya, a tudós és mélyen vallásos Fabio Chigi, azaz VII. Sándor levetette a falról és darabokra törte - így tiltakozva elődje becstelen életvitele ellen. Az összetört kép feltehetően a Chigi-család tulajdonában maradt, ennek egy, a gyermek Jézust ábrázoló darabja került most elő. (Fabio Isman, az Il Messaggero olasz napilap művészeti munkatársa szerint a Madonnát ábrázoló részletet mai napig a pápa leszármazottai birtokolják, a VI. Sándort ábrázoló elem tartózkodási helye viszont ismeretlen.) A napokban egy perugiai iparmágnás vásárolta meg a családtól a részletet és adományozta tovább a helyi múzeumnak, melynek kiállításán szeptember 16-tól lesz látható.

A festmény készítője szintén vita tárgya volt, sokáig Perugio-nak tulajdonították a művet. A két művész között valóban szoros kapcsolat volt - Pinturicchio pályája elején asszisztált Peruginonak. Később azonban önálló alkotóként is nagy elismertségre tett szert; nevéhez fűződik többek között a római Santa Cecilia templom, a sienai és orvietoi katedrálisok falfestményeinek magalkotása is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár