2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rómaiak korát idézik fel a Lugio Napokon

2006. július 11. 11:45

A római kort idéző programokkal várja az érdeklődőket a baranyai Dunaszekcső és a szomszédos Bács megyei Dunafalva, ahol keddtől negyedik alkalommal rendezik meg a Lugio Napok elnevezésű fesztivált.

A Dunaszekcső, római nevén Lugio és Dunafalva ókori történéseire emlékező rendezvénysorozatra több száz hazai és külföldi hagyományőrzőt, valamint több ezer látogatót várnak.

A programsorozat keretében lesz nemzetközi limes tábor, ókori tudományos kalandtúra, szellemi vetélkedő. Emellett a résztvevők megismerhetik, hogyan harcolt a római hadsereg, miként küzdöttek a gladiátorok, milyen értékei maradtak fenn az antik irodalomnak, művészetnek.A hatnapos fesztiválon az érdeklődők láthatnak ókori alaki, kiképzési, harci, lövészeti bemutatókat, kóstolhatnak az ókori Rómában népszerű étel- és italkülönlegességéket, a településeken felállított sátrakban pedig kézműves portékák között válogathatnak.

Dunaszekcső jelentős szerepet töltött be a római korban: katonai település volt, hadi út mellett feküdt, fontos nemzetközi útvonal ágazott ki belőle. Ennek az útnak a biztosítására a bal parton a rómaiak egy ellenerődöt építettek. A Contra Florentiam alapfalai sekély vízállás mellett ma is láthatók. Az előkerült feliratos emlékek szerint Septimus Severus császár fiával, Caracallával 201-ben járt Lugióban. A várhegyen 1974-ben egy értékes Marcus Aurelius-bronzportré töredékét is megtalálták.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár