2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy könyvben a 20. század legnagyobb beszédei

2006. december 12. 14:00

Az Agavé Könyvek legújabb kiadványa a 20. század legfelemelőbb és legfelkavaróbb beszédeit gyűjtötte össze Teddy Roosevelttől Bill Clintonig.

100 év retorika

A történelem fordulópontjainál mindig találunk egy szónokot, aki beszédével megérintette hallgatóit, új elképzeléseket fogalmazott meg, és hazáját új utakra vezette. Churchill hadba szólította Angliát, Castro forradalomba hívta Kubát, Hruscsov elítélte Sztálint, Havel pedig megmutatta, hogyan lehet a szocializmustól megszabadulni. John F. Kennedy, Martin Luther King és Nelson Mandela álmai milliókra hatottak, Hitler és Sztálin milliókat küldött a halálba.

A XX. század nagy beszédei kronológikus válogatás az elmúlt évszázad sorsát meghatározó beszédekből. Bár a szónoklást rendszerint hanyatló művészetnek tekintik, és minden generáció kevesebbre becsüli kortárs szónokait, mint a múlt óriásait, a műfaj mégis él és virul. Igaz, a század elején a legtöbben még attól féltek, hogy a rádióbeszédek megölik majd a szónoklás művészetét: Winston Churchill és Roosevelt beszédei, vagy Hitler szuggesztív monológjai megcáfolták ezt az állítást. A tévé megjelenésekor hasonló érvek hangzottak el, de a politikai beszéd továbbélt. A képernyő pedig megteremtette saját szabályait: a Kennedy-Nixon tévévitán például a fiatal Kennedy elsősorban kinézetének köszönhette a szavazók szimpátiáját.

A retorika históriájának alapellentmondása, hogy minél több emberhez jutnak el a beszédek, értékük annál kevesebb lesz - legalábbis Ronald Reagan szövegírója szerint. Peggy Noonan állítását árnyalva kijelenti, a műfaj valójában változóban van, és a szónoklattan ma is folyamatosan változik.

A könyv Theodore Roosevelt 1899-es Chicagóban tartott beszédével nyit, amelyben az elnök a tevékeny élet tanát hirdette meg, és Bill Clinton beszéde zárja, amikor arról nyilatkozik, hogy túl sok embernek ártott a Lewinsky-afférral. A két beszéd érzékletesen fogja keretbe a huszadik századi retorika termékeit, és egy évszázad politikai fordulatait, amelyek között olvashatunk Lenintől (A történelem szemetese címmel), Gandhi erőszakmentességéről, Sacco és Vanzetti peréről, Baldwin félelméről, Hitler terjeszkedéséről, Churchill háborús kitartásáról.

Értő fordítás és szaklektori munka eredménye, hogy minden beszéd előtt rövid és pontos összefoglaló igazít el a politikai szövegek rejtelmeiben. Unalmas történelmi szöveggyűjtemény helyett a politikatörténet valódi dramaturgiai fordulópontjait szemezgethetjük. Reményeink szerint a könyv egyszer DVD-változatban is megjelenik, egyesítve a retorikai teljesítmények képi és hallható részeit.

Olvassa el Kennedy egyik, a könyvben is megtalálható beszédét!

A XX. század nagy beszédei. Szerk.: Brian MacArthur. Szaklektor és szerkesztő: Dr. Vajda Barnabás. Agavé Könyvek, Bp., 2006. 314 o. Ára: 2980 Ft
Játékosain számára a kérdések megválaszolása nem jelentett problémát, mivel csak jó megoldások érkeztek. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár