2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Külföldi műemlékeiket is védik a franciák

2006. december 21. 08:45

A külföldön lévő híres francia történelmi épületek, mint a római Farnese-, vagy a prágai Buquoy-palota védelméről dolgozott ki megállapodást a francia külügy-, illetve kulturális minisztérium.

A Philippe Douste-Blazy külügyminiszter és Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter elé szerdai aláírásra beterjesztett szerződés mintegy száz francia tulajdont képező, de más országokban lévő épület, illetve berendezésük állagának óvásáról, vagy éppen felújításáról intézkedik.

A Palazzo Farnese

Ezek közül negyven - mint a római és a prágai épület mellett a koppenhágai Tott-palota vagy az ottawai francia nagykövetség szecessziós épülete - Franciaországban kiemelten védett, a másik hatvan védett műemléknek minősülne. Az egyezmény alapján először a lisszaboni Szent Lajos templomot újítják fel, amely a XVII. század óta van Franciaország tulajdonában.

Franciaország külföldi képviseletei közül nem egy működik régi híres műemlék-épületekben - a legismertebb a római nagykövetségnek otthont adó káprázatos Farnese-palota -, és számos egyházi épület és kultikus emlék is francia tulajdonban van (a lisszaboni Szent Lajos templomon kívül például a Királyok Sírja Jeruzsálemben.)

A két francia minisztérium közötti megállapodás kiterjed a francia nagykövetségeken "szolgáló" igen értékes bútorok, berendezési tárgyak gondozására is. A diplomáciai képviseletekre ugyanis gyakran helyeznek ki francia múzeumok tulajdonában lévő történelmi bútorokat, porcelánokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár