2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A föld alatt bővülne a Szépművészeti Múzeum

2007. január 26. 09:30

Új, térszint alatti épületrésszel bővülne a Szépművészeti Múzeum; az elkövetkező évek egyik legnagyobb, 4,5-5 milliárd forintos kulturális beruházása 2010-re valósulhatna meg.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja az elképzelést, amelynek köszönhetően hatezer négyzetméternyi, közösségi funkciókat magában foglaló épületrésszel bővülne az intézmény  - közölte Baán László. A Hősök tere Látogató és Turisztikai Központ elnevezésű épületrészben fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kapna helyet. Kialakítanának továbbá egy 1200 négyzetméteres, nagy kiállítások rendezésére alkalmas időszaki kiállítóteret, a föld alatt helyet kapna egy előadóterem és egy médiapáholy is, ahol a látogatóak interaktív módon ismerhetnék meg a múzeum gyűjteményét és kiállításait.

Tudta Ön, hogy a millennium évében egy piramist terveztek a Hősök terére?

A hatástanulmányok elkészítésére eddig csaknem 30 millió forintot nyert európai uniós forrásból a múzeum. A beruházás EU-s forrásokból, valamint 15 százalékos önrészből valósulna meg. A főigazgató arról is beszélt, hogy az építkezéshez a tér forgalmát is át kellene szervezni, így az is elképzelhető, hogy elzárnák az autósok elől a teret. Baán László tervei szerint a párizsi Louvre múzeum üvegpiramisához hasonlóan a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítését is egy vizuális jel mutatná, amelyre tervpályázatot írnak ki. 

Az építkezéssel nemcsak a múzeum bővülne, hanem a főváros is gazdagodna egy turisztikai központtal a Hősök terén - mondta a főigazgató. A Szépművészeti Múzeum pályázatának kedvező elbírálása esetén 2008-ban indulna az építkezés, a látogatók 2010-ben vehetnék birtokba az új látogató és turisztikai központot.

Baán László arról is beszélt, hogy 2006-ban a múzeum a legsikeresebb évét zárta. Történeti csúcsnak nevezte, hogy a centenáriumi évben bemutatott 12 időszaki kiállításra több mint hatszázezren voltak kíváncsiak. A legtöbben az El Greco, Velázquez, Goya - öt évszázad spanyol festészetének remekművei című kiállítást látták, összesen 210 ezren tekintették meg.

A főigazgató az intézmény ez évi tervei között megemlítette, hogy a Vincent van Gogh életművét felvonultató kiállítás után,  márciusban a művészbélyegek négy évtizedét mutatják be. Tavasszal a spanyol hódítás előtti Peru kincseiből, ősszel pedig Hundertwasser osztrák művész életművéből, a svájci Rupf-gyűjtemény remekeiből és a rézmetszés virtuózainak alkotásaiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár