2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi együttműködéssel rendeződhetnek a jeruzsálemi ásatások

2007. február 23. 12:30

Egyelőre nem ásnak tovább

A muzulmánokat azonban ez a lépés sem nyugtatja meg, csupán elégtelen `óvintézkedésnek` tartják a kamerák felszerelését. Iszmáil Radván, a Hamász radikális palesztin szervezet szóvivője azt hangoztatta, hogy a `cionista ellenség` csak trükközik, miközben tovább folytatja az ásatásokat. `Nem bízunk ebben az eljárásban` - fűzte hozzá.

Juszuf Natshe, az al-Aksza mecset vezető régésze szerint a webkamerák nem érnek semmit. Szerinte "ez csak elvonja az aggódók figyelmét, és továbbra sem jelenti azt, hogy Izraelnek joga lett volna az egészhez. Két éve írunk folyamatosan az izraeli rendőrségnek és a jeruzsálemi polgármesternek, hogy a tervezett híd iránti aggodalmunknak hangot adjunk, ám válaszra sem méltatták leveleinket" - mondta. Azt azonban ő is valószerűtlennek tartja, hogy a mecsetnek baja eshetne.

A kérdés megoldását csak nehezíti, hogy a kelet-jeruzsálemi szent helyek az 1967-es hatnapos háborúban kerültek Izraelhez, és sokan még ma sem ismerik el szuverenitásukat azon a területen.

A híres izraeli író, Amos Oz így a hét végén nyílt levélben fordult a felekhez, mondván "az lenne a megfelelő, ha a vita az ásatások elhalasztásához vezetne, mert ezek a vallási viták lángját is meggyújtják abban a kérdésben, hogy valójában ki a Templom-hegy szent helyeinek igazi tulajdonosa".

Megtalálták a második templom helyét?
A jeruzsálemi Héber Egyetem egyik professzora szerint a régészeti bizonyítékok alapján biztosan azonosítható a második templom egykori helye. Joseph Patrich szerint ugyanis a templom az eddig gondoltnál délkeletebbre volt. A professzor Sir Charles Wilson brit mérnöknek a Templom-hegy földalatti ciszternáit vizsgáló, 1866-os jelentését használta fel, amelyben a Palesztinát felmérő mérnök egy hatalmas, 4,5 méter széles és 54 méter hosszú ciszternát talált a hegy délkeleti sarka alatt. Patrich az ókori rituális szövegek tanulmányozásával arra jutott, hogy a ciszterna fölött lehetett az egyetlen hely a városban, ahol a megfelelő méretű rituális medence megépülhetett, így a templom is itt lehetett.

A templom pontos helye ma is vita tárgya, mivel még nem találtak tényleges régészeti bizonyítékot annak pontos elhelyezkedésére. Patrich professzor szerint kutatása pusztán tudományos célokat szolgál, és nem szeretné, ha tanulmányát politikai célokra használnák fel.
A munkálatoknak azonban - úgy tűnik - egy időre vége lehet, mivel egy, a hétvégén talált bizánci mozaik vizsgálata nem teszi lehetővé a további nagyszabású földmunkákat. Az i.sz. 5-6. századból származó, geometriai mintákkal díszített mozaik egy bizánci ház padlója lehetett. Az ásatások vezetője, és az Izraeli Régiségek Hatóságának szakértője, Gideon Avni szerint egyelőre túl korai a munkálatok folytatásáról beszélni. Avni szerint az ásatásoknak az aggodalmak ellenére semmi köze a mecsethez, mert azt egy lehatárolt területen, a falaktól messze végzik.

Ezzel párhuzamosan egy három éve megtalált iszlám imahely meglétét is bejelentették az izraeli régészek, ám eddig nem tartották fontosnak, hogy beszámoljanak róla. A régészek szerint ez lehetett a korábban említésszinten már ismert Mór kapu mellett álló medresze. Adnan Husszeini, a Waqf tanács vezetője idegesen fogadta a bejelentést, és felháborítónak tartotta, hogy Izrael nem tájékoztatta őket erről a fantasztikus felfedezésről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár