2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi együttműködéssel rendeződhetnek a jeruzsálemi ásatások

2007. február 23. 12:30

Török felügyelet az egyiptomi atombomba árnyékában

A kedélyek lecsillapítására nemzetközi összefogás körvonalazódik:  Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elfogadta, hogy török szakemberek utazzanak Jeruzsálembe a Templomhegy lábánál zajló ásatási és építési munkák ellenőrzésére - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

Közös sajtóértekezletükön Erdogan elmondta: izraeli tárgyalópartnere fotókat mutatott neki, hogy elmagyarázza a szóban forgó munkák mibenlétét, de a képek nem győzték őt meg száz százalékig. `Olmert úr belement, hogy a közeli jövőben török szakemberküldöttséget fogadjanak` - mondta. Az izraeli miniszterelnök az újságírók előtt megerősítette döntését, hangsúlyozva, hogy országának `nincs mit takargatnia`. `E munkákat a szolgáltatások javítása érdekében végzik` - biztosította hallgatóságát.



Erről győzködi a közönséget az ásatásokat vezető régész is, aki nemrég egy szemléletes videóban mutatta be, hogy igazából miről is szólnak az ott végzett munkálatok, és hogy azok egyáltalán nincsenek hatással az al-Aksza mecsetre.

Kevésbé hat azonban a megállapodás felé, hogy az ENSZ Biztonsági tanácsához fordult több muzulmán állam az ásatás leállítását követelve. Az Iszlám Konferencia Szervezete miniszteri értekezletet tartott kérdésről a szaúd-arábiai Dzsiddában, s ott fogalmazták meg a követelést, amelyet az 57 tagországból 29 támogatott. Eszerint Izrael súlyos jogsértést követ el az általa 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, és ezt le kell állítani.

A közlemény gyarmatosítást vet Izrael szemére, amelynek célja a városrész elszigetelése és judaizálása. A résztvevők felszólították a Biztonsági tanácsot, hogy avatkozzék közbe, és a kutatások és munkálatok leállításával védje meg az al-Aksza mecsetet. Az aláírók felszólították a közel-keleti kvartettet is (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió), hogy állítsa le az izraeli agressziót.

Végül pedig csak hab a tortán az a múlt héten tett kijelentés, amelyre egy egyiptomi parlamenti képviselő ragadtatta magát. Hoszni Mubarak Nemzeti Demokrata Pártjának soraiban ülő Mohammed el-Katatny szerint ugyanis az "átkozott Izrael el akarja pusztítani az al-Aksza mecsetet, és egy atombombán kívül, amely írmagjukat is kiírtja, semmi nem állíthatja meg őket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár