2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csak a születésszabályozás miatt kisebbek a családok

2007. március 13. 13:15

Pár hete egy migrációs tervezet borzolta a magyar politikai közéletet. Az elmúlt két évszázad során azonban Amerikában is folyamatosan csökkent a születések száma.

Csökkenő tendencia

`A termékenységi ráta csökkenésének két oka lehet. Az egyik a házasságkötések számának visszaesése. Nem minden nő megy férjhez, és ha megteszik, akkor már idősebb korban, amikor nem marad annyi idő a gyerekszülésre. A másik magyarázat az, hogy a 19. század forradalmi változásai óta tudatosan szabályozható a gyerekek száma` - mondja J. David Hacker történész. A népszámlálási adatok is árulkodóak lehetnek: ezek szerint 1800-ban egy átlagos amerikai nő hét-nyolc gyermeket szült. 1900-ra ez a szám 3,5-re csökkent, és ma kettőnél járunk.

Nemehzítő tényező, hogy az 1933 előtti, vagyis a Nemzeti Születési Nyilvántartás bevezetését megelőző adatokat nem könnyű értelmezni. Hacker és kutatótársai a Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet (National Institute of Child Health and Human Development) anyagi támogatásával és a minnesotai Népességügyi Központ (Minnesota Population Center) új adatbázisa segítségével próbálják meg rendszerezni a népszámlálási adatokat.

A történészek és a közgazdászok abban mindannyian egyetértenek, hogy a modern gazdaság a kisebb családoknak kedvez. 1800 előtt a gyerekek oktatása otthon, illetve a templomban folyt. Az állami iskolák elterjedésével azonban a gyerekek sokkal drágábbak és kevésbé "használhatók" lettek. Egyúttal viszont a nők felszabadultak a gyermeknevelés mindennapi gondjai alól, és munka után nézhettek.

A szakértők szerint azonban nem csak a pénz miatt csökkent a családok létszáma. "Biztosan tudjuk, hogy nem csak az egy főre jutó magasabb bevétel okozza a termékenység visszaesését, azt viszont nem tudjuk pontosan, milyen tényezők befolyásolják még. A demográfusok ma is heves vitát folytatnak a születésszabályozás hatásának kérdéséről" - véli George Atler, az Indianai Egyetem történésze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár