2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fotózásba volt szerelmes a Kodak alapítója

2007. március 13. 15:00

Hetvenöt éve, 1932. március 14-én halt meg George Eastman amerikai üzletember, feltaláló, a Kodak vállalat alapítója.

A hobbifotózás születése

Eastman a New York állambeli Waterville-ben született, de szülei a jobb megélhetés reményében hamar az Ontario-tó partján fekvő Rochesterbe költöztek. Apja hirtelen bekövetkezett halála után az amúgy nem túl jó tanuló Eastmanre hárult a feladat, hogy segítse anyját és két nővérét, akik közül az egyik fogyatékos volt. Tizennégy évesen egy biztosítónál kezdett dolgozni, a kifutófiúként keresett hetente három dollárból azonban nem dőzsölhetett.

Egy év múlva már majdnem megduplázta fizetését, egy másik biztosítónál már öt dollárt kapott. Eastman hamar rájött arra, hogy a jobb megélhetéshez mégis csak tovább kell képeznie magát, így munka után esténként könyvelést tanult. 1874-ben már a Rochester Savings Bank alkalmazottjaként dolgozott, fizetése ekkor már 15 dollár volt hetente.

Élete nagy szerelmével, a fotózással csak 24 éves korában találkozott, amikor Santo Domingóra akart utazni vakációzni. Egyik munkatársa javaslatára úgy döntött, megörökíti útját, be is szerzett minden kapható felszerelést, amire csak szüksége lehetett. A végeredmény, ahogy később fogalmazott, egy málhás ló számára is megterhelő lett volna. Az útból végül nem lett semmi, de a fényképészet iránti szenvedély megmaradt. Eastmant ettől fogva leginkább az izgatta, hogyan tudná egyszerűsíteni a technikát és a képek előhívását.

Három éven át kísérletezett édesanyja konyhájában - gyakran a konyhakövön aludt el - míg egy angol folyóiratban olvasottak alapján sikerült a megoldásra rábukkannia. Az akkoriban elterjedt nehéz és sérülékeny üveglemezek kiváltására egy új, zselés alapú hordozóanyagot talált. Ráadásul nem csupán az úgynevezett szárazlapot kísérletezte ki, hanem arra is rájött, hogy nagy mennyiségben lehet képeket csinálni, ha azokat filmtekercsre viszik fel. A feltaláló hamar szabadalmat jelentett be találmányaira, és úgy döntött saját vállalkozásba kezd.

Első lépésként kiötlötte a Kodak nevet, a szokatlan névvel kapcsolatos kérdésekre pedig így válaszolt: "Mindig is tetszett a K betű. Erős és kifejező. Olyan nevet akartam, ami k-val kezdődik és k-val végződik, egy sajátos anagramma, amiről mindenkinek ugyanaz a dolog jut eszébe." Így született meg a világ egyik leghíresebb márkaneve, amely a cég 1880-as alapítása óta összeforrott a fényképészettel.

Eastman a rochesteri State Street egyik irodaépületének harmadik emeletén indította el vállalkozását. 1885-ben piacra dobta a brómezüst alapanyagú papírnegatív tekercset és az ehhez tartozó kazettát, így megnyílt a lehetőség a nagy tömegek előtt a fotózásra. A vállalatvezető, aki egyre több tehetséges fiatalt alkalmazott, legfőbb célkitűzésének a gépek miniatürizálását tartotta. "Olyan könnyűvé kell tenni a fényképezőgépet, mint amilyen a ceruza" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár