2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvános lett a brit földbirtokok adatbázisa

2007. április 19. 11:45

A brit magánbirtok adatbázis Hódító Vilmos ezer évvel ezelőtti Utolsó Ítélet könyve (Domesday Book) óta a legkiterjedtebb földkataszter lesz Angliában.

Anglia legnagyobb magánbirtokai

A mostani kataszter összeállítása roppant nehézségekbe ütközik: Anglia és Wales területének 40%-át tulajdonosuk egyáltalán nem jegyeztette be, a földhivatal adatai szerint pedig vidéki földterületek és épületek több mint fele egyáltalán nincs nyilvántartva. A kormány által készített ambíciózus terv keretében nyilvánosságra kerül a legrégibb és legtitokzatosabb angol családok magánbirtokának nagysága. Az ország legnagyobb földbirtokosai közé tartozó királynő és a walesi herceg is támogatják a földhivatal vállalkozását, amely felméri Anglia és Wales minden egyes négyzetméterét.

A London körüli megyék mintegy 28 280 hektárját (70 000 acre) birtokló angol arisztokrata családok, köztük Norfolk és Bedford hercege is információkat fog szolgáltatni földbirtoka nagyságáról. A földhivatal tisztviselői engedélyt kaptak, hogy a kötelező összeírás érdekében szigorítsák a nyilvántartás szabályozást, amivel azt kívánják elérni, hogy Anglia és Wales teljes területe nyilvántartásba kerüljön. Az el nem adott és jelzáloggal nem terhelt földet nem kell bejegyeztetni, így azoknak a birtokoknak a tulajdonosai, amelyek száz évig nem cseréltek gazdát, továbbra is titokban maradhatnak.

A Hódító Vilmos uralma alatt, ezer évvel ezelőtt összeállított és ma Anglia egyik legismertebb nemzeti kincsének számító Domesday Book mostantól az interneten is megcsodálható - a tartalomért fizetni kell az érdeklődőknek.
További részletek >>>


Hódító Vilmos óta már több próbálkozás is történt Anglia földjének összeírására, de a XIX. századig az állam nem mutatott komolyabb érdeklődést földjövedelmi kataszter összeállítására. A törvényi szabályozás ellenére több millió birtoklevél hiányzik, ezek tulajdonosai az arisztokráciából, illetve az egykor a földbirtokos köznemességhez tartozó családokból kerülnek ki. A kormány alá tartozó földhivatal most be kívánja fejezni azt a munkát, amelyet még Hódító Vilmos kezdett el: kötelező és önkéntes adatszolgáltatás bevezetésével akarják elkerülni, hogy rendeleti úton kelljen kényszeríteni a tulajdonosokat birtokaik bejegyeztetésére.

Peter Collins, a földhivatal vezetője szerint kb. 4 millió tulajdonjog nincs bejegyeztetve: "Az elmúlt öt évben sikerült 12 %-kal növelnünk a bejegyzések számát. De előfordulhat, hogy néhány földbirtokost nem tudunk meggyőzni a nyilvántartásba vétel előnyeiről. A kérdés, hogy ilyenkor mit tehetünk. Jogtanácsosok szerint törvénybe kell iktatni a föld bejegyeztetését. Ezt azonban nehéz lenne összeegyeztetni az emberi jogokkal, különösen, ha a szankciók között a földbirtok elkobzása szerepelne" - állítja Collins. Az új javaslatok szerint csak azokban az esetekben alkalmaznák a kötelező bejegyzést, ahol a birtoknak vagy az ingatlannak újonnan kinevezett vagyonkezelője van.

Hódító Vilmos királyi biztosokat küldött az ország minden részébe és pontosan összeiratta a fekvő birtokok összes jövedelmeit.
Az így kipuhatolt jövedelmi állomány alapján aztán olyan birtoktesteket tagosított, amelyeknek évi jövedelme 15-20 ezüst font volt. Ilyen egységnyi birtoktestet 60 ezret hasítottak ki, melyek közül Hódító Vilmos 1500-at koronajószágul magának tartott meg, a többit pedig lovagi hübérül saját vitézei és a római katolikus egyház papjai között azzal a feltétellel osztotta szét, hogy az illető hűbéresek minden egyes telekegység után egy lovaskatonát tartoznak felszerelve a király rendelkezésére harcba vezetni és ennek folyamában negyven napig saját költségükön ellátni.
A földhivatalnak már sikerült megnyernie néhányat Anglia legnagyobb földtulajdonosai közül, például a Műemlékvédelmi Szervezetet, az anglikán egyházat, néhány oxfordi és cambridge-i college-ot, az Erdészeti Bizottságot és a Védelmi Minisztériumot. De azok a birtokosok, akik nehezen tudják tulajdonjogukat bizonyítani, vagy úgy gondolják, hogy más is igényt tart a földjükre, makacsul ellenállnak, nem erőltetik a nyilvántartásba vételt. Mások, különösen a híres emberek és arisztokraták el akarják kerülni, hogy részletek kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonukban lévő földekről és ingatlanokról.

A nyilvántartás nem csak a tulajdonos kilétét fedné fel, hanem a rajta lévő jelzálogot is, valamint a földbirtokot előnyösen vagy hátrányosan érintő pénzügyi terheket, kötelezettségeket és használati jogot. Amikor két évvel ezelőtt Tony és Cherie Blair megvette a londoni Connaught téren álló házukat, csak a földhivatal kérésére adtak információt a jelzálogról. Peter Collins szerint viszont minden földtulajdonosnak mérlegelnie kell, hogy a bejegyzés sokkal több előnnyel jár, mint amekkora fenyegetést jelent a magánéletre vagy a jogcím elvesztésére. "Ha a föld be van jegyezve, akkor a jogcímet már nem lehet kétségbe vonni, és a föld jogilag védett. A földtulajdon összeírásával minden részletre kiterjedő adatbázis jön létre, amely mindenkinek csak hasznára válik."

A földhivatal tisztviselői különböző ösztönzőkkel már el is kezdték a regisztrálatlan földek tulajdonosainak a meggyőzését, hogy önként vegyenek részt a földek összeírásában. Bejegyzés esetén az illeték 25%-át elengedik. A városok területe már nyilvántartásba lett véve, de a vidék többnyire még feltérképezetlen. A földtulajdonról készült átfogó adatbázis nélkül a földhivatal nem fogja tudni üzemeltetni az egész országra kiterjedő online keresőszolgálatát.

Az angliai és walesi földhivatal a világ legnagyobb ingatlan adatbázisával rendelkezik, amely több milliárd font értékű ingatlan tulajdonjogát garantálva a gazdaság fontos pillére. Az angliai és walesi földek összeírásáért felelős kormányzati hivatalként az a célkitűzése, hogy a tulajdonjog igazolása és az ingatlanügyletek megkönnyítése érdekében a világ legfejlettebb szolgáltatását nyújtsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár