2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten kutathatunk rabszolga őseink után

2007. május 2. 10:00

A britek rabszolga-felmenőinek azonosítására szolgáló egyedülálló internetes adatbázissal bővült a szigetország legnépszerűbb családfakutató oldala.

Első menetben százezer barbadosi rabszolga került fel a www.ancestry.co.uk címen elérhető brit honlapra, akiket 1834-ben vettek jegyzékbe a brit koronagyarmaton. Idén decemberre nem kevesebb mint 3 millió rabszolga neve kerül fel az oldalra, akik  1812 és 1834 között Dél-Afrikától Srí Lankáig összesen 23 brit gyarmaton éltek, s teljes listájuk mintegy 700 jegyzékből állt össze.

A keresés igen könnyű: a honlap keresőmezőjébe csupán be kell írni a vezeték- és keresztnevet, és pár másodperc megkapjuk az eredményt.

A rabszolgaságot 1807-ben törölték el Angliában, ám a gyarmatokon 1834-ig fennállt az embertelen szokás. A jegyzékeket 1812-től három évenként készítették el. Ma Nagy-Britannia mintegy 60 milliós lakosságának 2 százaléka fekete, és többségük rabszolga felmenőkkel "büszkélkedhet". Sok Angliában élő színesbőrű azonban nem örül az új adatbázisnak, mondván az elfeledteti azokat a rabszolgákat, akik "átzuhantak a hajókorláton", vagyis az áldozatok szintén millióit. Az ő listájuk pedig érthető okokból nem készíthető el.

Anglia idén februárban, országszerte tartott fesztiválokkal és rendezvényekkel ünnepelte a rabszolgaság eltörlésének kétszázadik évfordulóját.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár